Vervoersverbod varkens opgeheven
Het vervoersverbod voor varkens in gebieden die getroffen zijn door vogelpest wordt onder voorwaarden ingetrokken. De Tweede Kamer steunt ondertussen de harde aanpak van minister Veerman van Landbouw, die donderdag besloot nog eens 200 pluimveebedrijven met 4 miljoen vogels in Noord-Brabant en Limburg preventief te ruimen.
Het ministerie maakte de opheffing van het vervoersverbod donderdagavond bekend. De maatregelen zijn per direct ingegaan. Volgens het ministerie is de kans zeer klein dat het vogelpestvirus zich onder de varkens zou kunnen verspreiden.
Ook de vervoersverboden voor koeien, paarden, schapen en geiten zijn in principe opgeheven. Beperkende voorwaarden gelden nog wel voor varkens, koeien, paarden, schapen en geiten afkomstig van bedrijven die besmet zijn door het vogelpestvirus. De dieren mogen die bedrijven alleen verlaten nadat het bedrijf grondig, volgens wettelijke voorschriften, is ontsmet. Ook moeten de besmette kippen zijn afgemaakt. De dieren mogen niet worden vervoerd naar bedrijven waar zich pluimvee bevindt.
In België is donderdag bij een bedrijf in Hoogstraaten, vlak onder Breda, zeer waarschijnlijk vogelpest geconstateerd. Het ministerie van Landbouw heeft daarom in het Nederlandse aangrenzende gebied vervoersbeperkende maatregelen getroffen. Volgens een woordvoerder gaat het om Zundert en omgeving.
De Tweede Kamer staat achter de rigoureuze maatregelen van de minister om het vogelpestvirus in te dammen. Met de extra ruimingen in het zuiden betekent dit dat binnenkort ongeveer 25 miljoen kippen, kalkoenen en eenden zijn gedood, een kwart van al het Nederlandse pluimvee.
„Dit zijn dramatische wendingen, maar de minister staat met de rug tegen de muur en heeft geen andere keuze”, reageerde CDA-kamerlid Atsma. Volgens VVD-kamerlid Oplaat „kan de minister niet anders.” Zijn PvdA-collega Waalkens noemt de grootschalige ruimingen „heel erg verstandig.”
Het gebied dat Veerman heeft aangewezen ligt tussen de snelweg A67 (Eindhoven-Venlo) en Midden-Limburg (Heel-Roermond). Door een groot gebied helemaal kipvrij te maken wil de bewindsman voorkomen dat het vogelpestvirus zich boven de A67 verspreidt. Daar ligt het meest pluimveerijke gebied van Nederland.
De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) ziet de straffe maatregel als een reactie op politieke druk uit het buitenland. „De minister wil Duitsland en België laten zien dat we het uiterste doen om de zaak te beheersen”, meent voorzitter J. Wijnen. De ruimingen van Veerman gaan verder dan de ZLTO voorstelde. „Het gaat om een veel groter gebied. Dat moet een politieke reden hebben”, vermoedt Wijnen.
Het ministerie van Landbouw meldde donderdagavond dat in Heeswijk Dinther, tussen Den Bosch en Veghel, zeer waarschijnlijk een nieuw geval van vogelpest is opgedoken. Rond het verdachte bedrijf zijn vervoersbeperkende maatregelen genomen. De laatste stand van zaken geeft aan dat in Nederland 238 boerenbedrijven getroffen zijn door de vogelpest. Daarbij geldt voor 24 bedrijven een ernstige verdenking van vogelpest.