Chavez: PSUV behaalt 98 zetels
CARACAS (ANP/RTR) – De Venezolaanse president Hugo Chavez heeft maandag gezegd dat zijn partij de meeste zetels en de meeste stemmen heeft behaald bij de parlementsverkiezingen van zondag. Hij bespotte claims van de oppositie dat hij veel steun had verloren.
Chavez zei dat zijn partij, de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), 98 van de 165 parlementszetels heeft behaald bij de verkiezingen van zondag. De overkoepelende oppositiebeweging Tafel van de Democratische Eenheid (MUD) heeft volgens Chavez 65 zetels gewonnen. Volgens officiële cijfers staat de PSUV op 95, de MUD op 63 en een partij die zich onlangs afsplitste van PSUV (PTT) op twee.
Chavez repte maandagavond (lokale tijd), gekleed in een trainingspak in de kleuren van de Venezolaanse vlag, tijdens zijn eerste persconferentie sinds de stembusgang van een belangrijke overwinning voor de socialistische „revolutie”. De oppositie had eveneens de overwinning geclaimd, maar volgens Chavez „liegen en manipuleren” de „oppositiepartijtjes”. Chavez claimt dat zijn PSUV ruim 5,4 miljoen stemmen in de wacht sleepte en de MUD 5,3 miljoen. De half miljoen stemmen van de afsplitsing kan het oppositieblok niet bij zijn eigen stemmen optellen, zoals zijn tegenstanders hebben gedaan.
De oppositie had eveneens de overwinning geclaimd omdat ze erin is geslaagd ten minste een derde van het aantal zetels te winnen. Ook heeft ze naar eigen zeggen in totaal 52 procent van de stemmen gewonnen. Door controversiële wijzigingen in de kieswet tellen landelijke gebieden waar Chavez populair is zwaarder, waardoor de steun aan de oppositie zich niet zou hebben vertaald in het aantal zetels.
De kiescommissie heeft alleen de zetelverdeling bekendgemaakt, niet het aantal uitgebrachte stemmen per partij.
Met 110 van de 165 zetels had Chavez grondwetswijzigingen eenvoudig kunnen blijven doorvoeren. Met de huidige zetelverdeling kan de oppositie belangrijke wetgeving en benoemingen van het Hooggerechtshof blokkeren. Met 99 zetels had Chavez met speciale verordeningen het parlement alsnog kunnen omzeilen om belangrijke beslissingen door te drukken.