Pakistan boos over NAVO-aanval
ISLAMABAD (ANP/AFP) – Pakistan heeft maandag verbolgen gereageerd op NAVO-aanvallen met helikopters op Pakistaans grondgebied enkele dagen geleden, waarbij tientallen Afghaanse opstandelingen om het leven kwamen.
„Deze incidenten zijn een duidelijke schending van het mandaat waaronder ISAF opereert”, aldus een woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het komt zeer zelden voor dat aanvallen met ISAF-helikopters worden uitgevoerd op Pakistaans grondgebied. Wel vinden met enige regelmaat aanvallen plaats die worden uitgevoerd door zogeheten drones, onbemande vliegtuigjes. De Pakistaanse regering is daar niet blij mee, maar staat de activiteiten oogluikend toe.
De NAVO reageerde op de Pakistaanse kritiek door te zeggen dat het ging om zelfverdediging. „ISAF-troepen moeten en zullen de autoriteit behouden om zichzelf te verdedigen tijdens het uitvoeren van hun missie, maar binnen het mandaat”, aldus een verklaring.
De coalitietroepen werden vrijdag bij een voorpost in de oostelijke Afghaanse provincie Khost aangevallen door „een aanzienlijk aantal opstandelingen”. ISAF-helikopters verleenden daarop assistentie en jaagden de opstandelingen de Pakistaanse grens over. De helikopters achtervolgden ze op Pakistaans grondgebied en doodden daar volgens de BBC meer dan vijftig strijders. De NAVO meldde aanvankelijk dat de ISAF-helikopters dertig opstandelingen hadden gedood.
De volgende dag werden twee Apachehelikopters in hetzelfde gebied beschoten. De helikopters staken daarop weer de Pakistaanse grens over en doodden daar enkele gewapende opstandelingen. De gedode opstandelingen zouden deel uitmaken van het Haqqani-netwerk, een opstandelingentak die nauwe banden met de Taliban onderhoudt.
Volgens waarnemers is het commentaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken vooral gericht op het binnenlandse publiek. In Pakistan zijn de Amerikaanse aanvallen met drones bijzonder impopulair. Ook parlementsleden in Islamabad verzetten zich hiertegen. Zij noemen die beschietingen over de grens een schending van de Pakistaanse soevereiniteit.
Onder president Barack Obama worden de drones vier keer zo vaak ingezet als onder zijn voorganger, George W. Bush. Sinds januari 2009 doodden drones al bijna 750 mensen in het onherbergzame, wetteloze noordwesten van Pakistan. De noordwestelijke Pakistaanse regio’s Noord- en Zuid-Waziristan zijn volgens Amerikaanse inlichtingendiensten vrijplaatsen voor terroristen.