Cultuur & boeken

Lees en Luisterbeurs trekt beduidend meer bezoekers

De Lees- en Luisterbeurs heeft zaterdag beduidend meer bezoekers getrokken dan vorig jaar. Opvallend was dat er ook meer mensen uit reformatorische kring op het evenement in Ede afkwamen.

25 September 2010 19:26Gewijzigd op 14 November 2020 11:54
Snuffelen.
Snuffelen.

Directeur Els de Jong-van Gurp van de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak schat dat zo’n 2500 tot 3000 belangstellenden een bezoek aan de Reehorst in Ede brachten. Vorig jaar bleef dat aantal steken op 1200.

De Jong geeft aan dat de gratis toegang een duidelijk positief effect heeft gehad op het bezoekersaantal. Vorig jaar moest een toegangsprijs van 7,50 euro per persoon worden betaald.

Voor het nevenprogramma –workshops, presentaties en muziekuitvoeringen– moest wel apart worden betaald. Maar volgens De Jong vonden de bezoekers dat geen probleem. „Ik denk dat we een werkbare formule hebben gevonden. De beursvloer met stands van uitgevers was vrij toegankelijk. Mensen konden gewoon even binnenwippen om rond te neuzen. Daarnaast konden ze kiezen of ze een workshop wilden bijwonen.”

Het nevenprogramma werd volgens De Jong goed bezocht. Een van de publiekstrekkers was Teunie Luijk uit Alblasserdam, moeder van 10 kinderen en deskundig op het gebied van consuminderen. Elke maand volgen meer dan 100.000 mensen haar weblog ”Eenvoudig leven” op internet. Deze week verscheen haar eerste boek: ”Dat doen we zelf wel!”. Voor een volle zaal vertelde ze in Ede hoe ze haar gezin zo voordelig mogelijk draaiende houdt.

Opvallend was ook de confrontatie tussen twee organisten over orgelstijlen: puriteins of populair. Gerben Mourik en Harm Hoeve kruisten de degens, maar lieten ook van zich horen op een drieklaviers Unico 400 met 56 stemmen dat beschikbaar was gesteld door Domus Orgels in Veenendaal.

Gerben Mourik improviseerde op verzoek van Harm Hoeve over psalm 124, terwijl Harm Hoeve psalm 122 van Gerben Mourik kreeg aangereikt. Om te kijken of beide stijlen ook daadwerkelijk de ‘confrontatie’ aankonden, improviseerden de organisten ter afsluiting vierhandig over het gezang ”Prijs mijn ziel de Hemelkoning”, dat door iemand uit het publiek werd opgegeven. Dat leverde een schitterend samenspel op.

Peter Boer van Uitgeverij De Banier zette schrijfster Jannie Koetsier-Schokker in het zonnetje. De schrijfster overhandigde haar vijftigste boek ”Freek en Gerdien gaan op jacht” aan Freek, een van de hoofdpersonen van dit waargebeurde verhaal. Jannie Koetsier schrijft al meer dan 25 jaar kinderboeken.

Uitgeverij Kok maakt in de workshop ”Hoe schrijf ik een roman?” de winnaar bekend van de verhalenwedstrijd die de uitgever afgelopen zomer organiseerde: Maria de Jonge uit Bennekom schreef met ”Stilte” het beste verhaal.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer