New Delhi verbetert graanopslag
NEW DELHI – De Indiase regering heeft aangekondigd haar graanopslagcapaciteit met zeker een kwart te willen vergroten. New Delhi hoopt zo in de toekomst het rotten van tarwe tegen te gaan.
Dat meldden verschillende Indiase kranten vrijdag.
In het Aziatische land is grote onrust ontstaan nadat bekend werd dat 70.000 ton graan wegens gebrek aan opslagplaatsen is weggerot. Van die hoeveelheid hadden vele tienduizenden mensen jarenlang kunnen eten.
De Indiase regering weigert tot dusver echter graanoverschotten gratis weg te geven aan arme Indiërs. Daarmee legt zij een uitspraak van het hooggerechtshof naast zich neer.
Het rechtscollege sprak onlangs uit dat de regering overschotten moet weggeven aan behoeftigen. Ook dient er in de toekomst bij steunaankopen rekening te worden gehouden met de opslagmogelijkheden.
Premier Manmohan Singh beschuldigde het hooggerechtshof van inmenging in beleidskwesties en stelde dat het gratis weggeven van graan de belangen van de boeren zou schaden. De Indiase overheid koopt rijst en andere graansoorten aan bij de boeren in het land om de prijzen te ondersteunen.
Veel experts zijn in hun wiek geschoten door het regeringsstandpunt. Volgens Vandana Shiva, een wetenschapper die zich toelegt op het recht op voedsel, zit de Indiase regering gevangen „in een tegenstelling die ontstaan is door haar eigen neoliberale ideologie, waarin elk aspect van het leven handelswaar wordt.”
De Indiase regering heeft deze week toegezegd meer opslagcapaciteit te realiseren. Voor de komende vijf jaar wordt het hierdoor mogelijk 17 miljoen ton extra graan goed op te slaan. Canada bood eerder aan het land te helpen bij het bouwen van deugdelijke graansilo’s.
In absolute cijfers lijden er nergens meer mensen honger dan in India. Volgens schattingen zijn 350 miljoen Indiërs er niet zeker van of ze elke dag voldoende voedsel op tafel zullen krijgen.