50 euro
Acties van burgerlijke ongehoorzaamheid worden in de gereformeerde gezindte afgewezen. Daar weet men immers van de overheid als Gods dienares, waaraan men gehoorzaamheid verschuldigd is. Dat betekent helemaal niet dat men altijd kan instemmen met het overheidsbeleid. Maar ondanks allerlei, soms diepgaande bezwaren, voelt men zich in zijn geweten verplicht om zich daarin te schikken. Dat geldt ook ten aanzien van de opgelegde belastingen.
Bezettingen, blokkades en andere vormen van burgerlijke ongehoorzaamheid zijn vanouds het terrein van linkse actievoerders. Die nemen daartoe gemakkelijk hun toevlucht wanneer zij bijvoorbeeld vanwege de Irak-oorlog het transport van Amerikaans legermaterieel naar de Rotterdamse haven willen blokkeren.Meestal is het zo dat we met het doel van die acties ook helemaal niet kunnen instemmen. Bij de jongste actie van de voorzitter van de Gelderse statenfractie van GroenLinks, Van ’t Hof, ligt dat anders. Hij verzet zich tegen de plannen van het Arnhemse gemeentebestuur om 30 miljoen euro te steken in de Arnhemse voetbalclub Vitesse en het Gelredomestadion. Vandaar zijn oproep aan de Arnhemse bevolking om binnenkort 50 euro in te houden op hun gemeentelijke aanslag voor de onroerendezaakbelasting.
Zowel de sportclub als het stadion verkeert in ernstige financiële problemen. In het verleden heeft de provincie Gelderland daar ook al haar vingers aan gebrand. Dat leidde zelfs tot een complete bestuurscrisis. Ook de forse subsidiëring door de energiemaatschappij Nuon riep verzet op.
Waarschijnlijk komt de Arnhemse raad vanavond in een extra vergadering bijeen om een beslissing over dit voorstel te nemen. Hoe die uit zal pakken, is hoogst onzeker. De meningsverschillen lopen door de fracties heen.
Voetbal geldt als een populaire volkssport. Politici durven niet gauw kritische opmerkingen te maken over voetbalgeweld en andere excessen die zich in die sector voordoen. In ieder geval wil men de plaatselijke voetbalclub niet afvallen.
Als er kritiek komt, dan is die nog eerder te verwachten van wat excentrische partijen als GroenLinks of de SP dan van PvdA of VVD. Bij de eerstgenoemde partijen wekt het ook ergernis dat de beroepsclubs wel erg in de greep gekomen zijn van het grote geld.
Zonder steun uit de overheidskassen zouden Vitesse en het Gelredome al failliet zijn of binnenkort hun faillissement onder ogen moeten zien. Bij de bouw van het stadion is er (via de grondprijzen) ook veel onzichtbare overheidssteun geweest.
Daarbij komt dat de overheid veel geld moet steken in de beveiliging tijdens de wedstrijden. Met ingang van het nieuwe seizoen zijn er in het betaald voetbal geen wedstrijden meer zonder veiligheidsrisico, zo blijkt uit een overzicht dat minister Remkes gisteren naar de Tweede Kamer stuurde. Er is alleen verschil in de ernst van de risico’s.
Volgens een enquête zou de meerderheid van de Arnhemse bevolking tegen het gemeentelijke steunplan zijn. Nu zijn raadsleden niet verplicht zich naar de uitkomst van een enquête te voegen, maar in dit geval zou het wel heel verstandig zijn.