RAI boekt winst met minder bezoekers
De Amsterdam RAI is weer winstgevend. Dat komt niet doordat de organisator van beurzen en congressen vorig jaar meer bezoekers heeft mogen verwelkomen.
De bezoekersaantallen dalen al jaren. Het bedrijf is echter beter op de centen gaan letten en trekt zich terug in het Amsterdamse congresgebouw. De Amsterdam RAI heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 1 miljoen euro bij een stabiel gebleven omzet van 155,5 miljoen euro. Een jaar eerder draaide het bedrijf een verlies van 15,6 miljoen euro.
„Het gaat weer goed met de RAI”, stelde directievoorzitter H. Bakker woensdag. In belangrijke mate komt dit doordat de RAI heeft bezuinigd en verliesgevende activiteiten heeft afgestoten. Volgens het bedrijf hebben deze maatregelen geen personele gevolgen gehad.
Als punt van zorg noemt Bakker echter de teruglopende bezoekersaantallen. Vorig jaar bezochten 1,7 miljoen mensen de tentoonstellingen en beurzen in de RAI. In 1999 waren het er nog 2,2 miljoen.
Het bedrijf heeft daarom besloten zich te concentreren op tentoonstellingen en congressen binnenshuis. Zo behoorde tot de afgestoten verliesgevende activiteiten de cateringservice buiten het congresgebouw in de hoofdstad.
De RAI gaat verder achterstallig onderhoud aan het complex in Amsterdam wegwerken en er liggen plannen voor de bouw van een nieuwe centrale entree, expofoyer en een hotel. Alles bij elkaar wordt volgens Bakker de komende tijd 125 miljoen euro geïnvesteerd in het congresgebouw.
Voor dit jaar verwacht de RAI een „enigszins lager bedrijfsresultaat” dan in 2002. Dit wijt het bedrijf aan de zogenoemde tweejaarlijkse cyclus die veel beurzen kennen. In de even jaren is de RAI hierdoor altijd beter bezet dan in de oneven.
Bovendien laat volgens Bakker de economische tegenwind de beurs- en congreswereld niet geheel onberoerd. „In de bijeenkomsten van bedrijven is duidelijk sprake van verkrapping van de budgetten. Minder opsmuk en meer back to basics is daar het devies. Bedrijven wachten ook steeds langer met definitieve boekingen tot ze zeker zijn van voldoende inschrijvingen.”
Bakker heeft er wel vertrouwen in dat Amsterdam als internationale congresstad weer tot de toptien van de wereld gaat behoren. In totaal kende de hoofdstad vorig jaar 91 internationale evenementen. Met dat resultaat werd Amsterdam van de tiende plaats gestoten door het Australische Sydney, die 95 internationale bijeenkomsten kende.