Cultuur & boeken

Zonder gemaal geen droge voeten

In een land dat voor 25 procent onder het zeeniveau ligt, begrijpen we maar al te goed het belang van stevige duinen en robuuste dijken. De rol van gemalen blijft daarentegen wel eens onderbelicht.

13 September 2010 08:08Gewijzigd op 14 November 2020 11:45

”Het water de baas”, samengesteld in opdracht van de Nederlandse Gemalenstichting, maakt duidelijk dat het gemaal een onmisbare schakel is in de waterhuishouding.

Waar duinen en dijken ervoor zorgen dat het lager gelegen land niet overstroomt, voeren gemalen juist water uit die lage delen af. Zonder gemaal geen droge voeten.

De auteurs geven een korte schets van de veelbewogen strijd met het water; die maakte ons land toonaangevend in waterbeheer. De urgentie van goed watermanagement –zoals het tegenwoordig heet– kan niemand ontgaan.

Via verschillende tijdsperioden krijgt de lezer een inkijk in de ontwikkeling van de mechanische bemaling.

Daarin is het boek zeer uitvoerig, of het nu gaat om de eerste stoommachines of de meest recente, hypermoderne elektropompen.

Gedetailleerd beschrijven de auteurs alles wat zich daartussen gedurende de laatste 200 jaar heeft afgespeeld.

Die ontwikkeling was niet spectaculair, maar wel gestaag en vooruitstrevend. „Van de molen die ons herinnert aan lang vervlogen tijden van door de wind aangedreven gemalen tot de kleinschalige gebouwtjes volgestopt met hightech elektronica.”

”Het water de baas” is een fraai boek bomvol foto’s van markante gemalen, met tal van technische details en doorspekt met interessante weetjes.

Het water de baas, geschiedenis van de mechanische bemaling in Nederland, Daan van Rijn en Rutger Polderman; uitg. Nederlandse Gemalenstichting/Verloren, Hilversum, 2010; ISBN 978 90 8704 147 2; 359 blz.; € 35.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer