Consument

Plukken in buurmans tuin

Je hebt een grote lap grond bij je huis, je tuiniert graag en je hebt behoefte aan wat meer gezelligheid om je heen. Geen betere manier om deze drie dingen te combineren dan door een zogenaamde pluktuin te beginnen.

10 September 2010 13:43Gewijzigd op 14 November 2020 11:44
Foto ANP
Foto ANP

Die schieten tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond, is de conclusie na een zoektocht naar adressen waar je zelf je boeket mag samenstellen. Nee, dat beeld is niet goed. De grond was er al, de tuin ook. Er is alleen maar een uitnodigend bord bij de ingang gezet: hier mag geplukt worden.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet helemaal. De digitale ‘uithangborden’ van diverse pluktuinen tonen aan dat het inmiddels om goed georganiseerde bedrijven gaat die hun bezoekers zo professioneel mogelijk tegemoet treden.

„Heerlijk, de zon schijnt, gezellige drukte in de pluktuin én het belangrijkste: er is fruit!” is de laatste tweet op de uitgebreide website van Sprankenhof. Het bedrijf aan de rand van de Drunense Duinen legt zich toe op de teelt van alternatieve fruitsoorten, waaronder Japanse wijnbessen, kruisbessen en kiwibessen. Maar dit berichtje is duidelijk al negentien uur geleden gepost. Op het moment dat ik het lees, steekt er net een wind op die een hele rij frambozenstruiken zou kunnen neerslaan en striemt harde regen de ruiten. Maar zoiets twitter je als pluktuin natuurlijk niet. Wél dat de fruitpluk kan beginnen. Zo kondigen diverse bedrijven aan dat de eerste herfstfram­bozen geplukt kunnen worden, en dat zo zachtjes aan de bramen rijp zijn.

Een filmpje laat precies zien wat je als toekomstige fruitplukker kunt verwachten bij Sprankenhof. Je gaat het winkeltje in, klingelt even aan de bel en de gastvrouw verschijnt. Ze deelt plastic bakjes uit en loopt mee om de struiken aan te wijzen die geplunderd mogen worden. Als je daarmee klaar bent, reken je weer in de winkel af. Per bakje of per gewicht, dat is niet helemaal duidelijk, evenals wat de prijzen zijn van diverse fruitsoorten. Maar het kinderplezier van een zelf­gevuld bakje is ook wat waard.

Het aantal fruitpluktuinen in Nederland is beperkt, zeker vergeleken bij de bloemenpluktuinen, die in iedere regio volop aanwezig zijn. De keus is daarom moeilijk, maar idyllische foto’s op de website van de Steinsetuin in Haastrecht lokken ons om er een kijkje te gaan nemen.

De Steinsetuin is pluk- en theetuin tegelijk, en aangelegd rondom een fraaie historische boerderij. Er zijn een boomgaard, een moestuin, een bloemenpluktuin en een siertuin. In een schuurtje worden woon- en tuinartikelen verkocht en kun je een consumptie bestellen. De koffie met zelfgemaakte taart wordt gepresenteerd op een dienblad, waarmee bezoekers zelf een plekje in de tuin mogen zoeken. Ook al geen gemakkelijke keuze, want de vele zitjes zijn allemaal even leuk.

Net als we ons geïnstalleerd hebben in een paar comfortabele stoelen met uitzicht op een Hollandse wolkenlucht boven een al even Hollands landschap van koeien, sloten en weidehekken, komt er een nog Hollandser regenbui over. Maar geen nood: de oude, reusachtige hooibergkap fungeert hier als parasol én als paraplu. Er staan gezellig lange tafels onder met een bont gezelschap van stoelen en krukjes eromheen. Als je met een groep reserveert voor een boerenlunch of Engelse high tea, kan die desgewenst hier geserveerd worden.

We krijgen een mandje met schaar mee voor de pluktuin. „Als u het boeket tussen duim en wijsvinger kunt houden, kost het 5 euro” staat er op het kaartje met plukregels. Volgende keer dus iemand met kolenschoppen meenemen, denken wij hardop.

Er is veel moois: korenbloem, duizendblad, sneeuwbes, margrieten. We plukken maar door. Een jong poesje loopt mee en schuurt langs onze benen.

Onze ogen zijn groter geweest dan onze handen, moeten we na afloop toegeven. Bij het afrekenen blijkt bovendien dat de handen van de eigenares maatgevend zijn voor de prijs. Ze krijgt haar duim en wijsvinger nét niet meer om ons weelderige boeket. „Ik reken er 6,50 euro voor.” Het kan ons niet meer schelen. Ook zonder kolenschoppen komen we hier zeker nog eens terug.


Meer pluktuinen

www.steinsetuin.nl

De Steinsetuin, bloemenpluktuin en theetuin aan de Steinsedijk 45 in Haastrecht. Openingstijden: mei t/m september, donderdag t/m zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur.

www.pluktuindebosrand.nl

De Bosrand, bloemen- en kleinfruitpluktuin aan de Dorskampweg (ongenummerd) in Wageningen. Openingstijden: mei t/m oktober (tot aan de vorst), woensdag t/m vrijdag van 12.30 tot 17.30 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

www.pluktuinmierlo.nl

’t Voortje, bloemenpluktuin aan Voortje 55 in Mierlo. Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 20.00 uur.

www.lavendelboerderij.com

Lavendelboerderij Granny’s Bouquet, (lavendel)pluktuin aan de Stroeërweg 35 in Stroe. Openingstijden: mei t/m oktober, dinsdag, donderdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

www.sprankenhof.com

Sprankenhof, biologische fruitpluktuin aan Schoorstraat 26a in Udenhout. Openingstijden: half juni t/m oktober, woensdag t/m zondag van 11.00 tot 18.00 uur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer