‘Hoogopgeleide levert overheid geld op’
PARIJS (ANP) – Overheden profiteren van een toename van het aantal hoogopgeleiden in een land. Dat blijkt uit een dinsdag gepresenteerd rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De investeringen in hoger onderwijs worden volgens de denktank ruimschoots gecompenseerd door hogere belastinginkomsten.
Volgens de OESO levert een hoogopgeleide man in de ontwikkelde economieën tijdens zijn werkzame bestaan gemiddeld 119.000 dollar (ruim 93.000 euro) aan extra inkomsten voor de staatskas op. Als daar het bedrag dat de overheid heeft geïnvesteerd in zijn opleiding vanaf wordt getrokken, blijft gemiddeld nog altijd een opbrengst van 86.000 dollar (67.500 euro) over.
In Nederland draagt een hoogopgeleide man volgens de denktank, na aftrek van de studiekosten, omgerekend in totaal ruim 80.000 euro aan extra belastingen en sociale premies bij. Een hoogopgeleide Nederlandse vrouw zorgt gemiddeld voor ruim 43.000 euro aan extra inkomsten voor de overheid.
Een goede opleiding biedt werknemers bovendien een goede bescherming tegen werkloosheid, aldus de OESO. Tijdens de recessie bleef de werkloosheid onder hoogopgeleiden in de OESO-landen gemiddeld beperkt tot hooguit 4 procent. Onder werknemers zonder diploma van het voortgezet onderwijs liep de werkloosheid daarentegen in diverse landen op tot ruim 9 procent.
Volgens de OESO moeten overheden wel slimmer investeren in onderwijs. Volgens de denktank hebben hogere investeringen de afgelopen jaren in de meeste landen niet geleid tot betere opleidingen. „Onderwijs moet zich heruitvinden zoals andere beroepsgroepen dat eerder hebben gedaan, om meer waarde voor het geld te leveren”, stelde secretaris-generaal Angel Gurr¡a van de OESO in een verklaring.