Economie

Verbazing over plan tweede kerncentrale

RIJSWIJK (ANP) – Leden van Provinciale Staten hebben met verbazing gereageerd op een plan om bij de bestaande kerncentrale in het Zeeuwse Borssele een tweede centrale te bouwen. Het plan komt van de voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent en dat zijn provincies en gemeenten. Leden van Provinciale Staten van onder meer SP en D66 eisen opheldering van de provinciebesturen.

7 September 2010 19:54Gewijzigd op 14 November 2020 11:42

Essent werd overgenomen door het Duitse energieconcern RWE, maar RWE kreeg niet het belang van Essent van 50 procent in de bestaande kerncentrale Borssele in handen. Daartegen verzette zich met succes de andere aandeelhouder in de kerncentrale, het Zeeuwse energiebedrijf Delta.

Noord-Brabant, Overijssel, Limburg, Groningen, Drenthe en Flevoland, en een groot aantal gemeenten uit deze provincies en uit Friesland, waren voorheen aandeelhouder van Essent en hebben het belang in de kerncentrale Borssele ondergebracht in Energy Resources Holding (ERH). ERH vraagt nu een vergunning aan om een tweede centrale in Borssele te bouwen. ERH stelt in deze zogeheten startnotitie dat het in de toekomst de aandelen wil overdragen aan RWE, als dat mogelijk wordt. Eerder verbood een rechter dat, maar er is nog steeds een juridische bodemprocedure.

Delta, een publieke onderneming met de provincie Zeeland als grootste aandeelhouder, wilde voorkomen dat RWE als commerciële buitenlandse onderneming de kerncentrale in handen zou krijgen. Het bedrijf wist zich daarbij gesteund door minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken en de vorige Tweede Kamer.

Delta begon vorig jaar al aan een procedure om een tweede kerncentrale bij Borssele te gaan bouwen en wil dat plan gewoon doorzetten. ERH doet een jaar later hetzelfde. Beide partners van de kerncentrale Borssele komen nu dus met een eigen plan voor een tweede centrale. ERH stelt in de startnotitie, het begin van de procedure om de nodige vergunningen te krijgen, dat zijn plan los staat van het plan van Delta. Toch wordt voor dezelfde locatie gekozen.

De regering heeft drie plaatsen aangewezen waarvan veiliggesteld moet worden dat daar eventueel een nieuwe kerncentrale kan komen. Een van die drie „waarborgingslocaties” is Borssele, naast Eemshaven en Maasvlakte. Algemeen wordt Borssele gezien als de meest kansrijke locatie, onder meer omdat de tegenstand in Zeeland tegen kernenergie minder zou zijn dan elders.

De omvang van de centrale die ERH wil bouwen, 2500 megawatt, is vergelijkbaar met die in het plan van Delta. Dat is vijf keer zo groot als de bestaande centrale in Borssele.

Of het tot een tweede kerncentrale komt, hangt vooral af van de politiek. Zonder medewerking van de regering lijkt niemand het risico van de investering aan te durven. Tot dusver blokkeerde de PvdA als regeringspartner de bouw van nieuwe kerncentrales. CDA, VVD en de PVV van Geert Wilders, die samen willen onderhandelen over de vorming van een nieuw kabinet, zijn alle voorstanders van meer kernenergie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer