Wat er dit najaar verschijnt
Op de beurs Manuscripta hebben uitgevers de afgelopen dagen hun plannen voor het komende najaar gepresenteerd. Een selectie uit het aanbod.
September
”Op weg naar Zoar”, door Sela(c). Graphic novel van Liesbeth Goudswaard (Sela(c)) (Prometheus). Eerste reformatorische graphic novel over een meisje van dertien.
”De kerk is dood. Leve de Koning”, door Otto de Bruijne en Stijn Postema (Kok). Denkers, theologen en visionairs mijmeren over de toekomst van de kerk. Met bijdragen van Hijme Stoffels, Evert-Jan Ouweneel, Stefan Paas en Herman Vuijsje.
”Maimonides”, door Sherwin B. Nuland (Atlas). Biografie van de grootste Joodse filosoof ooit.
”Metropolen aan de Noordzee. De geschiedenis van Nederland, 1100-1560”, door Wim Blockmans (Bert Bakker). Nieuw deel van De Geschiedenis van Nederland.
”Leve de magnetron. Willem-Alexander in zijn eigen woorden”, door Dorine Hermans en Daniela Hooghiemstra (Bert Bakker). Selectie van uitspraken die de kroonprins deed in interviews, toespraken en reportages.
”Uit elkaar”. door Cornald Maas (Prometheus). Gesprekken met kinderen van gescheiden ouders over de impact die een scheiding heeft op hun leven.
”De textielbaronnen”, door Bastiaan Willink (Walburgpers). Beschrijving van de eerste grootindustrie van Nederland.
”Van Abraham tot Jezebel”, door Klaas Vansteenhuyse (Omniboek). Wat de archeologie leert over de verhalen in de Bijbel.
”De nazi-jager. Het leven van Simon Wiesenthal”, door Tom Segev (Balans). Biografie van bekende nazi-jager Wiesenthal (1908-2005).
”De kloof”, door Daan Heerma van Voss en Daniël van der Meer (Balans). Tweegesprekken over een verdeeld Nederland. Met onder anderen Hans Visser, Arie Boomsma, Job Cohen en André Rouvoet.
”Vaslav”, door Arthur Japin (Arbeiderspers). Historische roman over legendarische balletdanser.
”Biechten bij Calvijn”, door dr. H. A. Speelman (Groen). Studie over het geheim van heilig communiceren bij de reformator Calvijn.
”Zelfs aan de stilte komt een eind”, door Ingrid Betancourt (Balans). Persoonlijk relaas van Betancourt, die jarenlang in de jungle van Colombia zat als gevangene van de FARC.
”Het lichaam van Clara”, door Jan Siebelink (Bezige Bij). Ontwikkelingsroman; vervolg op ”Vera”.
Oktober
”Guido de Brès, zijn leven, zijn werk” , door E. M. Braekman en E. A. de Boer (Kok). Biografie van Guido de Brès, opsteller van de Nederlandse Geloofsbelijdenis.
”Uitgelezen. Bijbels en prentbijbels uit de vroegmoderne tijd”, door Anne Jaap van den Berg en Boukje Thijs (Jongbloed). Studie over de diverse Bijbelvertalingen vanaf de zestiende eeuw.
”Facebook”, door Ben Merzrich (De Vliegende Hollander). Het verhaal van twee nerds die per ongeluk de grootste socialenetwerksite ter wereld oprichtten.
”Grootvader Piepestok”, door Cordula Rooijendijk (Atlas). Geschiedenis van de lagere school in Nederland.
”Parnassia”, door Josha Zwaan (Artemis). Roman over een Joods meisje dat in de oorlog bij een Zeeuws domineesgezin verblijft.
”Geschiedenis van het christendom in Nederland”, door Willem Bouwman, Joris van Eijnatten, Fred van Lieburg e.a. (red.). (Waanders) Populairwetenschappelijke uitgave in samenwerking met Museum Catharijneconvent in Utrecht.
”U bevindt zich hier”, door Marcel ten Hooven (Boom). Ger Groot, James Kennedy, J. L. Heldering, Monseigneur Bär en anderen in gesprek met elkaar over de staat van Nederland.
”De rode dominee. A. S. Talma”, door Lammert de Hoop en Arno Bornebroek (Boom). Biografie van ds. Talma, Kamerlid en vanaf 1908 minister voor de ARP. Hij was ook wegbereider van het CNV.
”Het Christen Democratisch Appèl, 1980-2010”, door Gerrit Voerman (red.) (Boom). Bundel over de ontwikkeling van het CDA.
”Van de straat naar de staat? GroenLinks 1990-2010”, door Paul Lucardie en Gerrit Voerman (Boom). Geschiedenis en ideologische ontwikkeling van GroenLinks.
”Vloek en gebed om een nieuwe aarde”, door Dick de Jongh (Verloren). Biografie van de hervormde theoloog G. H. ter Schegget (1927-2001).
”De geest is meer dan het lichaam”, door A. Th. van Deursen (Bert Bakker). Bundel met selectie van artikelen uit het oeuvre van de historicus Van Deursen, samengesteld door drs. Ton van der Schans.
”Progressief is ouderwets”, door Hans Hillen (Bert Bakker). Bundel met analyses van de conservatieve CDA’er Hillen.
”Waar komt het kwaad vandaan?”, door dr. A. H. van Veluw (Groen). Studie over de aard en de oorsprong van het kwaad.
”Provocatie en inspiratie”, door dr. J. de Gier (Groen). Studie over de plaats van God en de Bijbel in de naoorlogse literatuur.
”Mijn leven voor de meisjes”, door Iana Matei (Van Gennep). Persoonlijk verhaal van Iana Matei die meer dan 400 meisjes uit handen van mensenhandelaren redde.
”Nederlandse schrijvers en religie, 1960-2010”, door Jaap Goedegebuure (Vantilt). Studie over schrijvers die in romans en poëzie religie verwerken.
”Het grote etiquetteboek”, door Beatrijs Ritsema (Meulenhoff). Naslagwerk over de etiquette van de 21e eeuw.
November
”Vergeetboek”, door Douwe Draaisma (Historische Uitgeverij). Studie over vergeten, met aandacht voor literatuur, films, schilderkunst en fotografie, afgewisseld met voorbeelden uit psychologie, psychiatrie, neurologie en filosofie.
“Johan Been. Rasverteller uit Brielle”, door Jenneke Groeneveld (Walburgpers). Biografie van de schrijver van Paddeltje.
”De King-familie”, door Jef de Jager (Noordboek). Geschiedenis van een pepermuntje.
”Constantijn de Grote”, door Paul Stephenson (Omniboek). Biografie van Constantijn de Grote, keizer en christen.
”Typisch Nederlands”, door Johan de Bruijn e.a. (Waanders). Studie over het gezinsleven van Nederlanders vanaf de middeleeuwen.
”Prins Bernhard. Zijn wapenhandel, zijn wapenbroeders”, door Gerard Aalders (Elmar). NIOD-onderzoeker legt het relatienetwerk van prins Bernhard bloot, waaruit zou blijken dat hij een gevaar voor de staatsveiligheid was.
”Bijbelse geschiedenissen herverteld”, door dr. C. Houtman (Groen). Studie over kinderbijbels.
”Cruciale beslissingen”, door George W. Bush (Balans). Memoires van een omstreden president.
”Nooit meer terug naar dat land”, door Uta Gerhardt en Thomas Karlauf (red.) (Bezige Bij). Recent ontdekte verhalen van slachtoffers van de Kristallnacht (1938) die waren uitgeweken naar Amerika.
”M. Vasalis”, door Maaike Meijer (Van Oorschot). Biografie van bekende Nederlandse dichter (1909-1998).
December
”Omgaan met olifanten. Tien bezinningen op vijf brandende onderwerpen”, door Willem J. Ouweneel (Medema). Tien deskundigen gaan in op de discussie over vijf belangrijke theologische thema’s: schepping, Geestesgaven, homoseksualiteit, de vrouw in het ambt en de doop. Met bijdragen van onder anderen drs. P. J. Vergunst en dr. Bert Loonstra.
”Rome omsloten door de traditie”, door dr. ir. J. van der Graaf (Groen). Studie over de vraag of de Rooms-Katholieke Kerk is veranderd.
Januari
”Zwarte dauw. Geloven in een Hollandse gemeenschap”, door Rachel Visscher (Augustus). Non-fictieboek over een bevindelijk gereformeerde gemeenschap.
”Atatürk”, door Klaus Kreiser (Atlas). Biografie van de vader van het moderne Turkije.
”Dialectatlas van het Nederlands”, door Nicoline van der Sijs (red.) (Bert Bakker).
”Fidel en Raul, mijn broers”, door Juanita Castro (Sijthof). Persoonlijk verhaal van de zus van Fidel en Raul Castro die na de Cubaanse revolutie een aantal jaren voor de CIA werkte en nu in ballingschap leeft.
”Hoezo, klimaatverandering”, door Pier Vellinga (Balans). Feiten, fabels en open vragen over klimaatverandering.
”Compassie”, door Karen Armstrong (De Bezige Bij). Nieuw boek van Britse theologe met praktische richtlijnen voor meer medemenselijkheid.
Februari
”In niemandsland”, door Ebbe Rost van Tonningen (Balans). Autobiografie van de zoon van NSB’er Rost van Tonningen.
”President van Nederland”, door Edwina Hagen (Balans). Biografie van Rutger Jan Schimmelpenninck (1761-1825), Bataafs revolutionair en enige president van Nederland.
”De namen uit de Grote Zaal”, door Paul Witteman (Balans). De auteur beschrijft wie er schuilgaan achter de 46 namen die in de Grote Zaal van het Concertgebouw zijn aangebracht.