Plan voor bouw tweede kerncentrale Borssele
DEN BOSCH (ANP) – Energy Resource Holding (ERH) wil een tweede kerncentrale bouwen bij Borssele. ERH is in handen van de voormalige aandeelhouders van energiebedrijf Essent: zes provincies en een aantal gemeenten.
ERH heeft dinsdag het ministerie van VROM op de hoogte gesteld van het voornemen tot de bouw van een tweede kerncentrale. Vorig jaar maakte het Zeeuwse nutsbedrijf Delta al soortgelijke plannen bekend.
„Nieuwe kernenergie past ons inziens bij energie- en klimaatuitdagingen waar we in Nederland en Europa voor staan”, aldus topman Gerard Uytdewilligen van ERH. „We hebben de mogelijkheden voor nieuw kernvermogen uitgebreid verkend. Nu wordt het tijd om in goed contact met de samenleving te starten met de procedure die moet leiden tot een vergunning voor het bouwen van een nieuwe kerncentrale.”
De politiek moet nog besluiten of er een nieuwe kerncentrale komt. Mocht Den Haag groen licht geven, dan betekent dat de doodsteek voor schone energie, waarschuwde Greenpeace. De milieuorganisatie vreest dat kernenergie duurzame stroom gaat verdringen. De woordvoerster roept het volgende kabinet dan ook op om werk te maken van groene energie, in plaats van kerncentrales en kolencentrales te bouwen.
Het Zeeuwse energiebedrijf Delta reageert laconiek op het plan van ERH. Delta wil zijn eigen plan voor een tweede centrale gewoon doorzetten, aldus een woordvoerster.
Delta was samen met energiebedrijf Essent aandeelhouder van de bestaande kerncentrale Borssele. Toen Essent werd overgenomen door het Duitse energieconcern RWE, kreeg RWE echter niet het belang in de kerncentrale in handen. De aandeelhouders van Essent, gemeenten en provincies, mochten het belang in Borssele niet overdragen aan RWE.
RWE wil dat het het belang wel krijgt en daarover wordt nog steeds een juridisch gevecht gevoerd. De aandeelhouders van Energy Resources Holding zijn de voormalige aandeelhouders van Essent. Zij zijn naast Delta mede-eigenaar van de bestaande kerncentrale.
ERH stelt in de zogeheten startnotitie, het begin van de procedure om de nodige vergunningen te krijgen, dat het voornemen om in de nabijheid van de huidige kerncentrale Borssele een nieuwe kerncentrale te bouwen losstaat van het plan van Delta. Toch is voor deze locatie gekozen. De regering heeft drie plaatsen aangewezen waarvan veiliggesteld moet worden dat daar eventueel een nieuwe kerncentrale kan komen. Een van die drie „waarborgingslocaties” is Borssele. Algemeen wordt aangenomen dat dit ook de meest kansrijke locatie is, omdat de tegenstand in Zeeland tegen kernenergie minder zou zijn dan elders.
De omvang van de centrale die ERH wil bouwen, 2500 megawatt, is vergelijkbaar met die in het plan van Delta. Delta wil, afhankelijk van de te kiezen techniek, een centrale bouwen van 1600 tot 2450 megawatt. is vier tot vijf keer zo groot als de bestaande centrale.
Delta is nog steeds op zoek naar een partner om samen de nieuwe kerncentrale te ontwikkelen en heeft bovendien nog financiers nodig. Topman Pieter Boerma van Delta houdt de mogelijkheid open dat de nieuwe centrale samen met buitenlandse partners wordt geëxploiteerd. Delta exploiteert al een energiecentrale met het Franse EDF, maar de onderneming wil nu geen namen noemen.
Of het tot een tweede kerncentrale komt, hangt volgens de woordvoerster van Delta vooral af van de politiek. Zonder medewerking van de regering lijkt niemand het risico van de investering aan te durven. Tot dusver blokkeerde de PvdA als regeringspartner de bouw van nieuwe kerncentrales. Inmiddels heeft Maxime Verhagen, de demissionaire minister van Buitenlandse Zaken, gezegd dat het CDA niet één maar twee nieuwe kerncentrales in Nederland wil.