Geboekt, betaald en toch geen bungalow
Ze zouden eerst niet op vakantie gaan in verband met de komst van een kleintje. De baby diende zich echter eerder dan verwacht aan, waardoor Gerard van den Akker uit Reeuwijk in april toch een bungalow (zie foto) boekte op een park in het Friese Sint Nicolaasga. „We waren er als gezin al drie keer eerder geweest. Tot tevredenheid.”
Van den Akker (38) regelde zijn vakantie via internet. „Twee dagen later rolde er keurig een factuur door de brievenbus. Betalen in twee termijnen; heb ik gedaan.”
Op vrijdag 23 juli reed het gezin –vader Gerard, moeder Hanneke (38) en drie kinderen van 12 jaar, 8 jaar en 4 maanden– goedsmoeds naar het noorden. „Bepakt en bezakt, boot achter de auto. We hadden een huis aan het water gehuurd, dus dat zou lekker veel varen worden.”
Op locatie volgde de grote teleurstelling. „Bij de receptie kreeg ik te horen dat mijn naam niet in het systeem voorkwam. Wat krijgen we nou? vroeg ik verbaasd. Ik heb hier de ontvangstbevestiging en de factuur is keurig op tijd betaald.”
Na het nodige speurwerk kwam de oorzaak boven tafel. „Een dag na mijn internetboeking bleek er op mijn naam een annulering te zijn binnengekomen en daarna is het huis verhuurd aan een ander. Niemand kon dit verklaren. Foutje van het systeem. Wel vreemd. Een dag voor vertrek heb ik nog gebeld met het park omdat ik een vraag over de ontvangstbevestiging had. Toen heeft niemand alarm geslagen.”
De parkeigenaar bood een oplossing aan. „We konden twee keer een week een vervangende woning krijgen, maar voor vier personen en helemaal aan de andere kant van het park; niet aan het water. Ik had er geen zin in en heb gezegd: Liever naar huis dan hier blijven.”
’s Avonds om halftien stond het gezin weer voor zijn eigen voordeur in Reeuwijk. „Een raar gevoel. Mensen vroegen of ik niet verschrikkelijk kwaad was. Nee. Ik vond het wel jammer, voor de kinderen. Voor hen was het een grote teleurstelling.”
Van den Akker maakt de parkeigenaar geen verwijten. „De man heeft z’n best gedaan. Hij bood ons eten en drinken aan en ging op zoek naar een vervangende bungalow. Hij heeft het geprobeerd bij woningen van particulieren en is zelfs op een ander park gaan kijken. Alles zat vol. Als compensatie heeft hij een gratis week in de herfstvakantie aangeboden. Dat gaan we doen, hoewel we dan niet veel zullen kunnen varen.”
Voor de kinderen zat er deze zomer toch nog een vakantie in. „We zijn de laatste week van de bouwvak alsnog naar Zuid-Limburg geweest.” Hoe vervelend het akkevietje in Friesland ook was, Van den Akker wil er geen drama van maken. „Je moet het een beetje relativeren; het gaat maar om een vakantie.”
Dit is de eerste aflevering in een serie artikelen over vakantieleed. Heeft u een vervelende vakantie-ervaring? Mail naar mensen@refdag.nl.