Eis tegen Boonstra dient als „afschrikwekkend voorbeeld”
Officier van justitie J. Tonino heeft donderdag zes maanden voorwaardelijke celstraf en 240 uur dienstverlening geëist tegen voormalig Philips-topman Cor Boonstra. Bovendien wil justitie dat Boonstra een boete betaalt van 180.000 euro.
Ook eist Tonino dat de oud-topman de winst over de verkoop van zijn aandelen Endemol, 250.000 euro, terugbetaalt. De voormalig topman van Philips staat voor de rechtbank in Amsterdam terecht wegens handel met voorkennis in aandelen Endemol. Tevens verzuimde hij zijn handel in stukken Ahold te melden.
Boonstra kocht in het voorjaar van 2000 voor ongeveer 500.000 euro aandelen in het entertainmentbedrijf Endemol. Anderhalve week nadat hij het omvangrijke aandelenpakket had aangeschaft, werd bekend dat Endemol werd overgenomen door het Spaanse telecomconcern Telefónica. Daarop schoot de koers van Endemol op de effectenbeurs omhoog.
Boonstra moet zich ook verantwoorden voor het niet melden van aankopen en verkopen van stukken Ahold. Hij was verplicht deze handel door te geven aan de beurswaakhond AFM omdat hij destijds commissaris was bij het supermarktconcern.
De geëiste straf dient volgens Tonino als afschrikwekkend voorbeeld. Hij liet weinig heel van de verklaring die Boonstra in een eerder verhoor gaf voor zijn transactie in de aandelen Endemol.
De aanklager vond de verklaring dat Boonstra rekende op een overname van het entertainmentbedrijf door World Online te mager. Ook kraakte hij de keus van de oud-topman om via een bank in België te handelen, waar hij nadrukkelijk om discretie vroeg. Het was een van de weinige keren dat Boonstra zelf de opdracht gaf tot het kopen van aandelen.
Boonstra’s advocaat, J. Italianer, vroeg zich echter af hoe de oud-Philips-topman over voorkennis kon beschikken. Justitie heeft Sylvia Tóth, de voormalig partner van Boonstra, als verdachte laten varen. Italianer wees erop dat zijn cliënt moeilijk aan voorkennis kon komen aangezien zijn vermeende bron Tóth niet van lekken wordt beticht.
De officier van justitie probeerde de schuld van Boonstra met indirecte bewijzen aan te tonen. Italianer noemde deze argumenten echter „suggestief.”
Dat zijn cliënt geen voorkennis had, blijkt volgens Italianer uit het bedrag dat Boonstra investeerde in Endemol. „Als je voorwetenschap hebt, dan beleg je geen bedrag dat uitzicht geeft op een winstje van 100.000 euro.” Boonstra had begin 2000 een vermogen van circa 50 miljoen euro.
Aanklager Tonino haalde ook in de Ahold-kwestie hard uit naar Boonstra. Hij vond het getuigen „van een onvoorstelbare naïviteit en onnozelheid” dat een zakenman als Boonstra zijn transacties in Ahold-aandelen niet meldde bij de beurswaakhond.