Doe me een deugd
Het zijn waarheden als een koe dat geduld een schone zaak is en eerlijk het langst duurt. Maar in de praktijk valt het toepassen niet altijd mee. De schrijvers van ”Doe me een deugd” hechten daarom veel waarde aan een gedegen morele vorming van kinderen en doen leerkrachten een handreiking.
Naastenliefde, eerlijkheid en tolerantie zijn drie van de negen deugden die in het boek –een uitgave van de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle– worden uitgewerkt. Elke beschreven deugd begint met een informatief gedeelte. Na de ervaringen van een leerkracht volgen drie of vier lesideeën. Het onderwerp eerlijkheid biedt bijvoorbeeld het lied ”Eerlijk is eerlijk” en een poppenkastspel waarin Jan Klaassen een cadeautje voor Katrijn steelt.
Er is bewust voor de term deugd gekozen, omdat het woord waarde te vaag is en de naam norm te strak is. Al riekt het woord deugd naar brave Hendriken en tot inkeer komende Jantjes, het boek pleit zeker niet voor een kweekschool van brave burgers. Het doel is goede eigenschappen van kinderen op een positieve manier te ontwikkelen.
Daarbij wordt regelmatig een Bijbels verband gelegd: in een klassengesprek over respect bijvoorbeeld bespreekt de leerkracht dat christen-zijn verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Een enkele opdracht is vrij moeilijk: een woordweb maken over het woord geduld of opschrijven wat eerlijkheid inhoudt is te veel gevraagd voor een leerling van groep 1. Dit doet weinig af aan de directe inzetbaarheid; het boek is op meer manieren waardevol.
Doe me een deugd, Wilma van der Jagt en Pieter Vos;
uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 2010; ISBN 978 90 239 2455 5; 128 blz.; € 22,50.