Bezuinigingen raken vooral overheid
DEN HAAG (ANP) – De 3,2 miljard euro aan extra bezuinigingen die het kabinet inboekt voor de begroting van volgend jaar, raken vooral de overheid en zo min mogelijk de burgers. Dat stelde demissionair minister van Financiën De Jager vrijdag na afloop van de ministerraad.
De Jager kondigde aan dat de overheid in eigen vlees gaat snijden, wat onder meer minder ambtenaren betekent.
De Jager bedankte alle ministers in het demissionaire kabinet van CDA en ChristenUnie voor hun constructieve en loyale opstelling tijdens de begrotingsbehandeling. Volgens hem is het niet zo dat dit kabinet een cadeautje wilde geven aan het volgende kabinet, maar wel de begroting schoon en netjes wilde overdragen.
„Het is geen rode loper voor het volgende kabinet, niet bedoeld om een extraatje of cadeautje te geven”, aldus de CDA’er, die straks mogelijk opnieuw minister van Financiën wordt. „Het is voor ons allemaal. De schatkist is van ons allemaal.”
Resultaat is wel dat een nieuw kabinet minder hoeft te bezuinigen. De onderhandelaars van VVD, PVV en CDA zoeken al drie weken naar bezuinigingsposten ter waarde van in totaal 18 miljard euro. Over hoeveel de onderhandelaars van VVD, PVV en CDA nu kunnen aftrekken van de 18 miljard wilde De Jager niks zeggen. Duidelijk is dat een deel van de bezuinigingen ter waarde van 1,3 miljard euro alleen nu en niet volgend jaar genomen kon worden.
Volgens De Jager wordt ongeveer twee derde van de 3,2 miljard al in 2011 ingevuld. Door de maatregelen verbetert het begrotingstekort met 1,5 procentpunt, het dubbele van wat de EU voorschrijft. Toch zal de schatkist nog jaren last hebben van de crisis. Voordeel van de verbetering van het begrotingstekort is dat Nederland op de kapitaalmarkt een goede naam houdt en daardoor minder rente hoeft te betalen over de staatsschuld.
Demissionair vicepremier Roevoet (ChristenUnie) benadrukte dat geen maatregelen worden genomen die zijn partij niet kan dragen. Hij wilde niet bevestigen dat het demissionaire kabinet vooral in de overheid zelf wil snijden, zoals De Jager heeft gezegd. Rouvoet zei dat vooral is gekeken „waar te veel vet op de botten zit” en volgens hem moesten duidelijke keuzes worden genomen. „Met een beetje kaasschaven kom je er niet.”