Ouders onzeker over opvoeding kinderen
APELDOORN – Negen van de tien ouders (88 procent) zijn onzeker over hun taak. Veel van hen voelen zich zelfs ronduit tekortschieten.
Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift J/M dat morgen verschijnt. Opvallend is dat de angst toeneemt. Enkele jaren geleden kwam deze mate van bezorgdheid onder iets meer dan de helft van de ouders voor.
De angst voor mislukking maakt ouders overbezorgd. „Opvoeden is een doorlopend examen geworden”, zegt redacteur Anne Elzinga.
Volgens hoogleraar pedagogiek Micha de Winter is opvoedingsstress een typisch verschijnsel van hoogopgeleiden. Het onderzoek is gehouden onder bijna 600 ouders met ten minste één schoolgaand kind.
Ouders beschermen hun kind goed, zeggen ze, soms zelfs té goed. Ze denken vaak dat het ándere ouders zijn die zich pas echt schuldig maken aan overbescherming. Die zijn te vaak slaaf van hun eigen kind. Vier op de tien vinden zelfs dat veel ouders hun kroost opvoeden tot onzelfstandige watjes. Hen er zelf op uit sturen, komt steeds minder voor.
„We moeten uitkijken dat we niet verworden tot hyperouders”, concludeert Anne Elzinga. „De meest sprekende indicatie hiervoor is wel de gigantische toename van het aantal ouders dat zich zorgen maakt over het gedrag of de ontwikkeling van zijn kind: van 58 procent in 2007 naar 72 procent nu.”
De stress wordt ook bevorderd door de gedachte dat ouders grote invloed hebben op het kind. „De overtuiging dat een kind maakbaar is, betekent ook dat je het faliekant fout kunt doen”, aldus Elzinga.