Windmolens
Prof. Lucas Reijnders (RD 9-8) vergeet het belangrijkste argument tegen windmolens. Namelijk dat ze zeer veel gemeenschapsgeld opslokken, waarvan alleen de energiebedrijven, initiatiefnemers en grondeigenaren profiteren (100 miljoen euro per jaar). Verder stelt hij dat we met wind op 5 procent van de Nederlandse energiebehoefte zitten. Dit is echter 0,3 procent. Windenergie bestaat slechts dankzij forse subsidies.
Sjaak de Boer De Reede 42 8321 DB Urk
Indiëherdenking
Het vertellen van persoonlijke verhalen of herinneringen over de oorlog in Indië is voor iedereen zeer waardevol, aldus Tweede Kamervoorzitter Verbeet tijdens de Indiëherdenking (RD 16-8). Deze woorden zijn me uit het hart gegrepen. Ze zijn ook hard nodig, zo is mij als gastspreker over de Tweede Wereldoorlog menigmaal gebleken. Na afloop van mijn vertelling over de Japanse interneringskampen hoorde ik de docent nogal eens zeggen: „Hier wisten wij niets van.”
Nu, 65 jaar na de bevrijding, wordt het aantal van degenen die de Japanse bezetting hebben meegemaakt steeds kleiner. Scholen kunnen nu nog gebruikmaken van verhalen van mensen die de Japanse bezetting aan den lijve hebben ondervonden. Het herinneringskamp Westerbork kan scholen in contact brengen met gecertificeerde gastdocenten. Maar ook de pers zou meer aandacht kunnen schenken aan wat er in Nederlands-Indië heeft plaatsgevonden. De aandacht die deze krant dit jaar hieraan besteedde, is minimaal in vergelijking met alle aandacht voor 4 en 5 mei.
W. Ensing Floralaan 206 7772 NV Hardenberg
Pensioenen
De stelling ”Als de overheid garant staat voor spaarders van Icesave, dan ook voor mijn pensioen” op de opiniepagina (RD 19-8), is appels met peren vergelijken. Een pensioen is geen spaarrekening. Een pensioen wordt in de regel opgebouwd door tijdens het werkzame leven een percentage van het maandelijks salaris te storten bij een pensioenfonds. Al deze stortingen bij elkaar, vermeerderd met een gemiddeld jaarrendement van bijvoorbeeld 4 procent, zouden een fors geringere uitkering geven dan waar de pensioengerechtigde volgens zijn jaarlijkse overzichten uiteindelijk ‘recht’ op heeft. Deze hogere uitkering wordt bereikt door de premie ten dele te beleggen, met de gedachte dat meer risico op de lange termijn een hoger rendement oplevert. Bij beleggingen zijn rendementen echter nooit gegarandeerd. Eenieder die pensioen opbouwt via de reguliere weg neemt dus zelf risico en dient eventuele gevolgen ook zelf te dragen. Deze mensen hoor je tenslotte ook niet over collectieve afdracht als hun pensioenfonds beter presteert dan begroot. Pijn in de portemonnee is nooit fijn, maar mensen moeten zich meer bewust worden van risico’s die ze nemen, ook als het om zogenaamd vanzelfsprekende zaken als een pensioen gaat. Overbescherming door de overheid is slecht voor de zelfredzaamheid en verantwoordelijkheid van het individu.
A. M. Harteveld Pellenaerstraat 13 2586 EK Scheveningen