Kritiek DNB op accountant
AMSTERDAM – Accountants en actuarissen hebben onvoldoende tegenwicht geboden aan pensioenfondsbestuurders door onder meer steun te verlenen aan onjuiste waarderingen van beleggingen.
Dat stelde directielid Joanne Kellerman van De Nederlandsche Bank (DNB) maandag in het Financieele Dagblad.
Volgens Kellerman, die bij DNB verantwoordelijk is voor de Nederlandse pensioenfondsen, moet het kennisniveau van de fondsbestuurders omhoog zodat zij minder afhankelijk worden van dergelijke adviseurs.
De DNB-bestuurder wijt een deel van de problemen bij de pensioenfondsen aan de rol van de actuarissen en accountants. Verder nam volgens Kellerman een groot aantal pensioenfondsen te veel risico’s en waren deze onvoldoende correct geprijsd.
Vorige week dinsdag besloot minister Donner van Sociale Zaken op advies van DNB dat veertien pensioenfondsen per 1 januari 2011 tot korting van rechten en uitkeringen van pensioenspaarders en gepensioneerden moeten overgaan wanneer zij niet snel met alternatieven komen.
Donner had ze aanvankelijk tot april 2012 uitstel gegeven voor het doorvoeren van pijnlijke maatregelen, maar vindt dit niet langer verantwoord. Door met name de lage rente lopen de verplichtingen van de fondsen op en is respijt niet langer mogelijk.
Morgen moet Donner zich in de Tweede Kamer verantwoorden voor het mogelijk verlagen van de pensioenuitkeringen van circa 170.000 burgers. SP-Kamerlid Ulenbelt heeft daarvoor vorige week een debat aangevraagd, waardoor de Kamer vervroegd terugkeert van reces.
Volgens de Kamer ontstaat er te veel onrust onder gepensioneerden en moet snel duidelijk worden bij welke fondsen „afstempelen” dreigt. Van de veertien fondsen die volgens Donner in de problemen zijn geraakt, hebben er inmiddels negen openheid van zaken gegeven. De CDA-minister heeft de fondsen opgeroepen zelf helderheid te verschaffen. DNB en Donner kunnen de betrokken veertien pensioenfondsen niet noemen wegens een geheimhoudingsplicht.