Denktank voorziet rente van 8 procent
LONDEN – De rente in ontwikkelde landen zou de komende jaren explosief kunnen stijgen tot wel 8 procent.
Hiervoor waarschuwde het invloedrijke Engelse onderzoeksinstituut Policy Exchange gisteren. Op dit moment bedraagt het officiële Engelse rentetarief (bepaald door de centrale bank) 0,5 procent. In de eurozone is dat 1 procent. Maar het cijfer zou in 2012 volgens Policy Exchange kunnen zijn gestegen tot 8 procent, zo schrijft de BBC.
Hoofdeconoom Andrew Lilico van Policy Exchange verwacht dat er op de huidige onzekere economische omstandigheden binnenkort een tweede recessie volgt.
Daarna komt er echter een forse opbloei met zeer snelle groei die een sterke behoefte aan geld en krediet genereert. Het is dan niet onwaarschijnlijk dat de overheden de geldpersen laten draaien, waardoor de inflatie flink zal stijgen. Die zou over een paar jaar kunnen oplopen tot zo’n 10 procent, aldus Lilico.
Om de inflatie te dempen, zal de centrale bank zich genoodzaakt zien tot een zeer sterke renteverhoging.
Op dit moment bedraagt de inflatie in Groot-Brittannië al 3 procent op jaarbasis. Dat is een procentpunt hoger dan de richtlijn van 2 procent. President Mervyn King van de Britse Centrale Bank liet onlangs weten dat hij „verbaasd” was over de sterke inflatie, maar volgens hem worden de prijzen gestuwd door „tijdelijke factoren.”
Op de beurs lijkt de negatieve trend de komende week in ieder geval niet te worden doorbroken. Analisten verwachten een langzame handel met een laag volume en mogelijk steeds lagere koersen.
„De markt heeft een defensieve houding aangenomen”, aldus een Amerikaanse analist. Volgens verscheidene gegevens zijn veel beleggers gevlucht in als veilig bekendstaande sectoren, zoals telecom, levensmiddelen en drank. Dat zou ten koste gaan van onder meer financiële fondsen.
Aandelen geraken meer en meer uit de gratie. Blijkbaar zien investeerders meer heil in veiligere beleggingen, zoals obligaties of goud, zo concludeert het Investment Company Institute, die afgelopen weekeinde naar buiten bracht dat Amerikaanse beleggers in de eerste zeven maanden van dit jaar ruim 33 miljard dollar uit de Amerikaanse aandelenmarkten hebben weggehaald.
Als deze ontwikkeling de komende maanden doorzet, zal er dit jaar meer geld aan de aandelenmarkten worden onttrokken dan ooit in een jaar gebeurde sinds 1980, met uitzondering van 2008 – het piekjaar van de economische recessie. Vooral kleine privé-investeerders lijken de smaak voor het beleggen in aandelen te hebben verloren.