Binnenland

Rotterdam wil Gouden Kakkerlak niet krijgen

ROTTERDAM – Dries Mosch, raadslid van Leefbaar Rotterdam, introduceerde begin deze maand de Gouden Kakkerlak, een prijs voor de vuilste deelgemeente van Rotterdam. Twee weken later constateert hij dat niemand die prijs wil hebben. „Het werkt! Het vuil op straat is weg!”

20 August 2010 22:19Gewijzigd op 14 November 2020 11:32
Dries Mosch naast een vuilcontainer in de 3e Dwarsstraat in Rotterdam. „Normaal gesproken is het hier een bende met rondslingerend vuil. Nu ik de vuilste deelgemeente van Rotterdam de Gouden Kakkerlak wil geven, is het hier helemaal opgeruimd. Mooi toch?”
Dries Mosch naast een vuilcontainer in de 3e Dwarsstraat in Rotterdam. „Normaal gesproken is het hier een bende met rondslingerend vuil. Nu ik de vuilste deelgemeente van Rotterdam de Gouden Kakkerlak wil geven, is het hier helemaal opgeruimd. Mooi toch?”

Bijna dagelijks rijdt Mosch met zijn scooter de Maasstad door. Vanuit zijn huis in Overschie kan hij naar eigen zeggen in tien minuten aan de andere kant van de stad zijn. „Andere raadsleden vragen wel eens waarom ik nooit op feestjes kom met bijvoorbeeld ambtenaren van de gemeente. Ik zeg dan: ik hoef daar niet te netwerken, dat doe ik op straat wel.

En inderdaad, als Mosch samen een inspectieronde door de stad maakt, wordt hij verschillende keren herkend en aangesproken. In de 3e Schansstraat bijvoorbeeld. De eigenaar van een telecomwinkel bedankt Mosch voor zijn actie. „Het was hier altijd een enorme rommel rond de vuilcontainer. Nu is het allemaal opgeruimd.”

In wijken met veel flats hebben de bewoners geen eigen kliko. Ze brengen hun afval naar een gezamenlijke –veelal ondergrondse– vuilcontainer. Op de klep ervan zitten grote stickers met de tekst: ”Boete vanaf 115 euro bij verkeerd aanbieden”. Toch is het de mentaliteit van –volgens Mosch vooral allochtone– Rotterdammers om de vuilniszakken niet in, maar naast de container te zetten. „Gewoon gemakzucht.”

In de wijk Delfshaven ziet het rond de vuilcontainers redelijk schoon uit. Terwijl Leefbaar Rotterdam uit deze wijk de meeste meldingen van rondzwervend straatvuil kreeg en Delfshaven dus genomineerd was om de Gouden Kakkerlak te ontvangen. In de Bilderdijkstraat staan alleen twee oude koffers tegen een vuilcontainer aan. Mosch: „Die passen natuurlijk niet door het gat van de container. Maar één telefoontje naar reinigingsdienst Roteb en ze komen het gratis ophalen. Of breng het gratis naar een milieupark. Dat is blijkbaar te veel moeite.”

De enige manier om deze gemakzucht te beteugelen is volgens Mosch een bekeuring. „Laat stadswachten zich nu eens niet bezighouden met voor het minste of geringste een parkeerboete uit te schrijven. Ze moeten zich een paar weken concentreren op mensen die het vuil niet in de containers doen. Dan krijgen een paar mensen in de straat een forse bekeuring. Dat praatje gaat dan al gauw de hele straat door: ze letten op ons. Dat werkt.”

In de Van Haeftenstraat, net achter de drukke winkelstraat Groene Hilledijk, is het raak. De ondergrondse vuilcontainer is leeg, maar ernaast staat een opengescheurde afvalzak. Twee meeuwen vliegen weg als Mosch de zak inspecteert. „Kijk, er zitten een paar enveloppen in met een adres. Dit geef ik even door aan de Roteb. Kunnen ze een stevige boete uitdelen.”

Terwijl Mosch belt, vertelt de eigenaar van juwelierszaak Sativar dat één vuilniszak naast de container in zijn ogen „uitzonderlijk” is. „Meestal staat de hele stoep vol. Ik zie hier kleine kinderen die een grote vuilniszak met zich meeslepen en die natuurlijk nooit in de container krijgen. Dus wordt hij zomaar neergegooid. De pampers met uitwerpselen liggen dan over de hele stoep.”

Bestuurder Turan Yazir zegt in een reactie dat deelgemeente Feijenoord er alles aan doet om de wijken schoon te houden. „Jaarlijks organiseren we met de buurtbewoners zogenaamde ”Schoon-en-heel-weken” waarbij we bijvoorbeeld samen de straat schoonmaken. Op die manier proberen we de bewoners verantwoordelijkheid bij te brengen voor een schone straat.”

Er wordt ook handhavend opgetreden, aldus Yazir. „Als een stadsmarinier ziet dat iemand afval niet in de container doet, krijgt hij ter plekke een bekeuring. Daarnaast controleert Stadstoezicht verkeerd gedeponeerd vuilnis op adressen, zodat de daders later nog een bekeuring krijgen.”

Die laatste methode zal volgens wethouder A.

Huffelen de komende tijd vaker worden toegepast in de wijken waar het vuilprobleem zich voordoet. Ook wil de gemeente de Rotterdammers beter gaan voorlichten over waar ze het afval kwijtkunnen. „Bovendien willen we het burgers makkelijker maken te melden waar er afval naast de container staat.”

Een proef waarbij de gemeente bewoners uitrust met een smartphone waarmee zij foto’s van vuil op straat kunnen maken, is volgens de wethouder van Buitenruimte goed bevallen. „We gaan dit ook op andere plekken doen.”

Van Huffelen vindt dat er de laatste jaren veel is verbeterd wat betreft afval op straat. „De actie van Mosch brengt plekken in beeld waar het vuilprobleem nog speelt. Als we dat ook weten op te lossen, hoeft de Gouden Kakkerlak niet uitgereikt te worden. Dat zou mooi zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer