Binnenland

Justitie begint onderzoek naar Dutchbat

AMSTERDAM (ANP) – Het openbaar ministerie (OM) in Arnhem begint een feitenonderzoek naar Dutchbat naar aanleiding van de aangifte die nabestaanden van slachtoffers van Srebrenica hebben gedaan. Dat meldt de Nederlandse advocate van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, donderdag. Tot nu toe is het OM niet uit eigen beweging in deze kwestie in actie gekomen.

19 August 2010 19:38Gewijzigd op 14 November 2020 11:31
Er is aangifte gedaan tegen overste Karremans. Foto ANP
Er is aangifte gedaan tegen overste Karremans. Foto ANP

De aangifte werd onder anderen gedaan tegen overste Thom Karremans. Hij was destijds de commandant van Dutchbat. Hasan Nuhanovic toen tolk van Dutchbat en de nabestaanden van Rizo Mustafic (elektricien van Dutchbat) hebben aangifte gedaan, omdat de Nederlandse militairen in juli 1995 hun familieleden overdroegen aan de Bosnische Serviërs, die hen hebben vermoord. Behalve tegen Karremans, commandant van het VN-bataljon Dutchbat, is aangifte gedaan tegen zijn plaatsvervanger Franken en tegen personeelsfunctionaris Oosterveen.

Het Nederlandse bataljon moest in Srebrenica de moslims beschermen. Op 11 juli 1995 viel de enclave echter in handen van de Bosnisch-Servische vijand, die vervolgens achtduizend vooral moslimmannen en -jongens vermoordde.

Nuhanovic zocht destijds met zijn ouders en broer toevlucht tot het hoofdkwartier van Dutchbat. Op 13 juli dwongen Dutchbat-soldaten hen de compound te verlaten. Ook elektricien Rizo Mustafic, die sinds 1994 bij het lokale personeel van het bataljon hoorde, moest weg. Hij is sindsdien spoorloos. De resten van de vader en broer van Nuhanovic zijn in 2007 en dit jaar gevonden.

Rizo Mustafic en ander lokaal personeel zouden met de Dutchbatters in veiligheid worden gebracht. Hij wist dat hij op die lijst stond, aldus Zegveld. Volgens haar hadden zowel Karremans als Franken dat duidelijk gemaakt. Desondanks meldde Oosterveen hem dat hij weg moest. Net buiten het hek werd Mustafic gescheiden van zijn vrouw en weggevoerd.

Nuhanovic mocht blijven, maar zijn familie niet. Franken heeft volgens Zegveld gezegd dat zijn vader mocht blijven, maar zijn moeder en broer niet. Uiteindelijk zijn alle drie weggegaan. „Franken heeft willens en wetens de broer en vader van Nuhanovic van de compound gestuurd”, constateert Zegveld. „Franken heeft erkend dat hij hen de dood in heeft gestuurd.”

„Het feitenonderzoek is een eerste stap in de goede richting”, vindt Zegveld. „De nabestaanden vertrouwen erop dat het feitenonderzoek tot nader strafrechtelijk onderzoek en uiteindelijk tot vervolging zal leiden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer