„Alleen ingrijpen bij noodlijdende fondsen”
AMSTERDAM (ANP) – Alleen bij de echt noodlijdende pensioenfondsen moet De Nederlandsche Bank (DNB) ingrijpen, vindt FNV-bestuurder Peter Gortzak. DNB heeft aangekondigd dat twaalf fondsen er financieel zo slecht voorstaan, dat zij mogelijk minder dan 1 procent tot 14 procent op de pensioenen moeten korten. „Als een fonds minder dan 1 procent moet korten, is zo’n ingreep eigenlijk niet nodig”, zei Gortzak woensdag.
Korten op de pensioenuitkeringen, ook wel afstempelen genoemd, is een uiterst middel dat de afgelopen decennia maar bij een enkel fonds is opgelegd. Met de maatregel wordt voorkomen dat een fonds failliet gaat. Een delicate aangelegenheid, omdat de ingreep een fonds zwaar onder druk zet en het vertrouwen in de instelling ondermijnt, aldus Gortzak.
DNB gaat de komende tijd met de betreffende fondsen in gesprek over de maatregel. Gortzak is ervan overtuigd dat er met de fondsen die er - zoals het er nu voorstaat - een onbeduidend percentage moeten korten, andere oplossingen worden gevonden. Te denken is aan een verhoging van de premie.
Gortzak gaat er ook vanuit dat DNB rekening houdt met de extreem lage rentestand waar de fondsen mee te kampen hebben. Alleen bij de fondsen waarvan zeker is dat zij niet op eigen kracht of slechts met een zeer grote verandering in de extreem lage rentestand in veilig vaarwater kunnen komen, moet volgens de vakbondsman worden ingegrepen.
Seniorenbond Anbo meent eveneens dat er alleen moet worden ingegrepen bij de fondsen waar het echt mis is. De bond vindt dat DNB „tijdelijke factoren als de lage rentestand eruit moet filteren”. De seniorenbond heeft sterk het vermoeden dat het niet met alle fondsen die op de lijst staan, even slecht gaat.
Mogelijk leiden de gesprekken tussen DNB en de pensioenfondsen ertoe dat uiteindelijk minder fondsen de pensioenen hoeven te korten dan de twaalf die nu worden genoemd. Gortzak vraagt zich dan ook af of de mededeling van de DNB dat de ingreep voor 150.000 mensen gevolgen kan hebben, te zwaar is aangezet. „De paniek is bij veel mensen toegeslagen, terwijl dat wellicht helemaal niet nodig is”, aldus Gortzak.