Economie

Winst en omzet Microsoft gestegen

De Amerikaanse softwaregigant Microsoft heeft in het afgelopen kwartaal een goed resultaat geboekt, ondanks het matige economische klimaat waarin it-investeringen grotendeels uitbleven. Die ontwikkeling was duidelijker te merken bij chipproducent Intel, die licht achteruitging in vergelijking met vorig jaar.

Van onze correspondent
16 April 2003 10:47Gewijzigd op 14 November 2020 00:16

Microsoft boekte een winst van 2,79 miljard dollar (2,62 miljard euro). Dat is een lichte verbetering in vergelijking met de 2,74 miljard dollar (2,58 miljard euro) van vorig jaar. De omzet bedroeg in de eerste drie maanden 7,84 miljard dollar (7,38 miljard euro) tegenover 7,25 miljard dollar (6,82 miljard euro) in het eerste kwartaal van 2002. Sterke factoren voor Microsoft waren de verkoop van Windows-XP-programma’s en de besturingsprogramma’s voor servers van grote bedrijven.

Minder succesvol bleek de verkoop van de zogeheten Xbox voor videospelletjes. Onduidelijk is verder het succes van Microsofts licentieprogramma voor software. Het bedrijf kwam vorig jaar met een nieuw licentiesysteem waarbij ook de prijzen omhooggingen. Deze sector ging het afgelopen kwartaal met 304 miljoen dollar (285,98 miljoen euro) achteruit. Onduidelijk is of hier sprake is van minder nieuwe contracten of dat er binnen de contracten minder producten (programma’s) verkocht werden.

Ondanks deze twijfels waren de reacties positief. „Het economisch klimaat is nog steeds niet gunstig, maar Microsoft blijft sterk presteren”, aldus Bob Austrian, marktanalist van Bank of America Securities. Chipproducent Intel heeft duidelijk meer last van de stagnerende economie. Het bedrijf maakte dinsdag bekend dat het over het eerste kwartaal een winst boekte van 915 miljoen dollar (860,77 miljoen euro) tegenover 936 miljoen dollar (880,53 miljoen euro) een jaar geleden. De omzet daalde van 6,78 miljard dollar (6,38 miljard euro) vorig jaar tot 6,75 miljard dollar (6,35 miljard euro) in de afgelopen drie maanden.

Intels resultaten zijn sterk gebonden aan de markt voor personal computers. In deze sector werd Intels omzet vooral gedragen door goede verkopen van laptops. In de communicatiesector daarentegen daalden de chipverkopen. „Het resultaat had slechter kunnen zijn, maar Intel heeft duidelijk last van de stagnerende economie, terwijl de nieuwe chips die het bedrijf op de markt bracht nog niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd”, zo meende Bob Austrian.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer