„Straks alleen nog maar algensoep”
AMSTERDAM (ANP) – „Door overbevissing haal je de top uit de voedselketen. Op termijn is het afgelopen met het zeeleven en heb je alleen nog maar een soort algensoep met lagere diersoorten. Dat is onacceptabel.” Dat zegt Janette Worm van de stichting Antinea, die onderzoek doet naar de onderwaterwereld van de oceanen.
Ook andere activiteiten van de mens hebben grote invloed op het ecosysteem en de voedselketen, zoals plastic en chemisch afval dumpen, de wereldwijde klimaatverandering en eutrofiëring (de sterke stijging van fosfaten en nitraten in het water waardoor de planten- en dierenwereld verandert).
Het onderzoeksschip Fleur de Passion van de stichting is sinds vorig jaar bezig met een tienjarig onderzoek en vraagt tijdens Sail aandacht voor de oceanen. Wetenschappers aan boord van het zeilschip, een omgebouwd Duits marineschip, onderzoeken de effecten van menselijke activeiten op de ecosystemen in de oceanen en zeeën. Het schip bezoekt de honderd belangrijkste ecologische regio’s, zoals de Waddenzee, dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
„Er is ook veel herrie onderwater”, weet Worm. „Veel vissoorten raken hierdoor van slag. Bruinvissen reageren bijvoorbeeld heel sterk op heiactiviteiten bij de aanleg van windmolenparken. Er moet een balans komen. Je moet kijken hoe je het zo kan doen dat je de nadelige effecten van die activiteiten kan verkleinen.”
De biodiversiteit in de oceanen wordt wereldwijd ernstig bedreigd. Uit onderzoek blijkt dat er over vijftig jaar geen enkele vis meer in zee zwemt als geen maatregelen worden genomen. „De zee is van niemand en iedereen denkt dat hij zijn gang maar kan gaan. Het gaat erom dat je het ecosysteem instandhoudt”, aldus Worm.
De oceanen bedekken 75 procent van het aardoppervlak en herbergen 80 procent van het leven. Er leeft maar liefst een kwart miljoen soorten dieren en planten. „Jaarlijks worden nog nieuwe soorten vis, planten en koraal ontdekt”, zegt Worm.
Antinea brengt wetenschappers samen en probeert door educatie en nieuwe communicatiemiddelen aandacht te vragen voor de waarde van de oceanen en de schoonheid daarvan. In het theater van Panama, waar het onderzoeksschip ligt afgemeerd, wordt tijdens Sail een multimediashow gepresenteerd, die laat zien hoe mooi de oceanen zijn en wat er nodig is om ze te beschermen.
Bezoekers van Sail die de oceanen willen beschermen, kunnen zich laten fotografen voor een internetboodschap. Antinea zal deze boodschap in de vorm van een fotomozaïek in september lanceren tijdens een congres van Unesco over oceanen in China.