President Bouterse krijgt voordeel van de twijfel
PARAMARIBO – Suriname heeft dondagdag met Desi Bouterse een voormalige dictator als nieuwe president gekregen. Ondanks zijn discutabele verleden zijn veel inwoners van de vroegere Nederlandse kolonie bereid hem het voordeel van de twijfel te geven, sommigen zijn zelfs zeer optimistisch gestemd. De relatie met Nederland lijkt er echter op voorhand onder te lijden.
Bouterse werd donderdagochtend om 10.00 uur (15.00 uur Nederlandse tijd) geïnstalleerd als nieuwe president van Suriname. Hij volgt Ronald Venetiaan op. De plechtigheid werd gehouden in de Anthony Nesty Hal in Paramaribo.
De inauguratie van Bouterse wordt door vriend en vijand beschouwd als historisch moment. Dat komt onder meer omdat Bouterse eerder door een staatsgreep in Suriname aan de macht kwam. Verder is hij in eigen land verdachte in het proces over de zogenoemde Decembermoorden.
Sinds zijn verkiezing tot president, drie weken geleden, heeft Bouterse de vorming van een nieuw kabinet voortvarend aangepakt. Hij verraste vriend en vijand met zijn keuze voor ministerskandidaten die niet tot zijn Nationale Democratische Partij (NDP) behoren, maar vooral de deskundigheid in huis hebben om bepaalde departementen te leiden.
De grootste uitdaging voor Bouterse wordt om de met moeite gesmede coalitie de komende vijf jaar bij elkaar te houden. Hij werkt samen met de A-Combinatie van Ronnie Brunswijk, de leider van het voormalige Junglecommando, dat in de jaren 80 van de vorige eeuw een gewapende strijd voerde tegen het leger van Bouterse. De andere coalitiegenoot is de Volksalliantie van Paul Somohardjo, met wie Bouterse de afgelopen decennia evenmin door één deur kon.
Carl Breeveld, parlementariër voor de eenmansfractie van de christelijke partij DOE, is gematigd optimistisch over het presidentschap van Bouterse. „Ik hoop dat we van de komende regering daadkracht kunnen verwachten, zeker afgaande op wat ze voor de verkiezingen hebben beloofd. Ik moet zeggen dat het er goed uitziet, gezien de vele technocraten die Bouterse voor ministersposten heeft uitgekozen. Ik denk dat hij enorm serieus is en zich als staatsman profileert die goed doordacht bezig is. Je kunt spreken van een opzichtige metamorfose die hij heeft ondergaan.”
Toch vindt ook Breeveld dat het verleden niet vergeten mag worden. „Dat moet goed worden uitgezocht. Het staat los van het feit dat Bouterse binnenkort publiekelijk om vergeving gaat vragen. Iedereen is vrij om vergeving te vragen, anderen zullen ook bereid moeten zijn vergeving te geven. Anders strookt dat niet met de christelijke principes. Maar ik hoop ook dat Bouterse heel duidelijk berouw zal tonen. Dat is zeer belangrijk.”
Door de benoeming van Bouterse worden de verhoudingen tussen Suriname en Nederland direct op scherp gezet. Bouterse is in Nederland veroordeeld voor betrokkenheid bij drugshandel, maar heeft zijn straf nooit uitgezeten.
De Nederlandse ambassadeur in Paramaribo, Aart Jacobi, was voor de inauguratie van vandaag uitgenodigd door scheidend president Ronald Venetiaan, maar Winston Lackin, partijgenoot van Bouterse en vanaf morgen de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, heeft gezegd dat de ambassadeur niet welkom is omdat Bouterse in Nederland evenmin gewenst is.
Jacobi zelf heeft gezegd wel naar de inauguratie te gaan. Of hij Bouterse zou feliciteren, was onduidelijk.