Crisis Havenbedrijf Rotterdam voorbij
ROTTERDAM (ANP) – Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de economische crisis achter zich gelaten. Het bedrijf heeft de goederenoverslag in de eerste zes maanden van dit jaar flink zien stijgen. Ondertussen wordt er de komende jaren fors geïnvesteerd in de haven en de aanleg van de Tweede Maasvlakte.
De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is in de eerste helft van dit jaar met 14,8 procent gestegen tot 213 miljoen ton. „Rotterdam profiteert sterk van de oplevende wereldhandel, vooral door bedrijven die verbonden zijn met China en Duitsland. De totale overslag bevindt zich nu nagenoeg op het niveau van 2008. Daarom kunnen we spreken van een breed herstel”, zei directeur Hans Smits van het havenbedrijf donderdag in een toelichting op de cijfers.
Het Havenbedrijf Rotterdam werd vorig jaar hard geraakt door de economische crisis. De overslag zakte en een aantal projecten in de haven werden uitgesteld. Sinds het begin van dit jaar is er weer sprake van groei.
Het concern verwacht voor heel 2010 een toename van de overslag met ongeveer 10 procent. „De crisis is voorbij, maar dat geldt niet voor alle bedrijven binnen de haven”, weet Smits. Volgens hem zijn er nog steeds ondernemingen die last hebben van de financiële crisis „maar dat heeft niet geleid tot blijvende schade zoals faillissementen”. Sommige bedrijven hebben wel een fors aantal flexwerkers moeten ontslaan.
Het Havenbedrijf Rotterdam boekte in de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst van 90 miljoen euro, een stijging van 17 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Het bedrijf verwacht dat de nettowinst over het hele jaar ongeveer 10 procent hoger is dan vorig jaar.
Uit ramingen van het havenbedrijf in de ‘Havenvisie 2030’ blijkt dat de jaarlijkse overslag kan oplopen naar 575 tot 740 miljoen ton in 2030. Vooral de overslag van het aantal containers zal groeien. „Steeds meer producten worden in containers vervoerd. Dat geldt ook voor goederen die worden vervoerd op pallets”, aldus Smits.
In de vooruitblik heeft het havenbedrijf drie economische scenario’s gebruikt van het Centraal Planbureau en de Europese Unie om een beeld te krijgen van eventuele kansen en bedreigingen voor de Rotterdamse haven. Het is de bedoeling dat de visie in 2011 wordt afgerond.
Het Havenbedrijf investeert dit jaar naar verwachting 545 miljoen euro in de bestaande haven en de aanleg van de Tweede Maasvlakte. In 2011 zal dit bedrag oplopen tot 700 miljoen euro. Het concern hoopt op die manier bedrijven aan te trekken in de Rotterdamse haven.
Volgens Smits verloopt de aanleg van de Tweede Maasvlakte voorspoedig. Inmiddels is bekend dat drie containerbedrijven zich vestigen op de nieuwe vlakte. Het zijn Rotterdam World Gateway, APM Terminals en Europe Container Terminals (ECT).
„Daarmee is 40 procent van de ruimte op de Tweede Maasvlakte bezet. We lopen dus op schema”, aldus Smits. „Bedrijven die zich willen vestigen, moeten veel procedures doorlopen. We verwachten dat de vlakte daarom pas tussen 2030 en 2035 helemaal vol zit met bedrijven.”