Zorgen economisch herstel kwellen beurzen
AMSTERDAM – De aandelenbeurs in Amsterdam is licht lager aan de handelsdag begonnen. Ook elders stonden verliezen op de borden door zorgen over het wereldwijde herstel van de economie. De verliezen bleven echter beperkt. In Azië en op Wall Street stonden er grotere minnen op de borden.
De hoofdgraadmeter in Amsterdam, de AEX, stond enkele minuten na de openingsbel donderdag 0,4 procent lager op 323,74 punten. De MidKap voor middelgrote bedrijven verloor 0,5 procent en noteerde 523,24 punten. In Londen, Parijs en Frankfurt gingen de graadmeters 0,1 tot 0,3 procent omlaag.
De effectenbeurzen in New York moesten woensdag flink inleveren. De sombere toon die de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, een dag eerder aansloeg over het tanende herstel van de Amerikaanse economie, had een grote weerslag op de beleggers. Ook in Azië lieten de beurzen donderdagmorgen achteruitgang zien.
Cijfers van de Amerikaanse overheid over een oplopend tekort op de handelsbalans, en tegenvallende berichten over de Chinese industrie zetten Wall Street nog verder onder druk.
De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 2,5 procent op 10.378,83 punten. De breed samengestelde S&P 500-index ging 2,8 procent achteruit tot 1089,49 punten. Technologiebeurs Nasdaq noteerde zelfs 3 procent lager op 2208,63 punten.
Slechts een handjevol fondsen eindigde in de plus. Tot de grootste dalers behoort de maker van navigatiesystemen Garmin, die 5,7 procent verloor. Ook aandelen van de fabrikant van netwerkapparatuur Cisco Systems deden het slecht; zij zakten 2,8 procent weg. Het bedrijf presenteert woensdag nabeurs de kwartaalcijfers
Het tekort op de handelsbalans van de VS is in juni fors opgelopen, naar 49,9 miljard dollar. Analisten rekenden op een tekort van 42 miljard dollar. Woensdag bleek ook dat de groei in de investeringen en productie van Chinese fabrieken in juli afzwakte, nadat de overheid leningen had teruggeschroefd naar een normaal niveau.
„Als het minder gaat met de Chinese economie, heeft dat wereldwijd gevolgen voor het bedrijfsleven”, zei een analist tegen persbureau Reuters. „Dat werpt een nog grotere schaduw op de Amerikaanse arbeidsmarkt dan nu al het geval is.”
De euro noteerde in New York 1,2870 dollar. Bij het sluiten van de markten in Europa was de munt 1,2890 dollar waard.