Buitenland

„Ze waren hulpverlener, geen zendeling”

KABUL – De moord op tien leden van een medisch team van International Assistance Mission (IAM) in Afghanistan zou gepleegd zijn omdat de teamleden Bijbels bij zich hadden.

Kerkredactie
10 August 2010 13:17Gewijzigd op 14 November 2020 11:25
Van boven naar beneden en van links naar rechts: Daniela Beyer, Jawed, Dan Terry, Glen Lapp, Tom Little, Mahram Ali, Brian Carderelli, Cheryl Beckett. Foto EPA
Van boven naar beneden en van links naar rechts: Daniela Beyer, Jawed, Dan Terry, Glen Lapp, Tom Little, Mahram Ali, Brian Carderelli, Cheryl Beckett. Foto EPA

Hij stond bekend als ”Mister Tom”, de 61-jarige leider van het medisch team van International Assistance Mission, waarvan vorige week donderdag tien leden werden vermoord. Tom Little, afkomstig uit New York, werkte sinds 1976 in Afghanistan. Hij richtte diverse klinieken op en was geliefd bij zowel Afghanen als buitenlanders. Little was inspiratiebron voor andere teamleden om in Afghanistan te komen werken, aldus IAM-directeur Dirk Frans in een persverklaring. Little laat zijn vrouw en drie dochters achter. Ook de 63-jarige Dan Terry uit Wisconsin (VS) was een oudgediende van IAM. Hij kwam in 1971 naar Afghanistan, en had een speciale liefde voor de afgelegen gebieden. Hij specialiseerde zich in het verbeteren van de banden tussen afgelegen dorpen en hulporganisaties. Terry laat een vrouw, drie dochters en een kleindochter achter.

De 24-jarige Jawed, onder teamleden bekend om zijn gevoel voor humor, kwam uit Afghanistan zelf. Hij werkte eerder als kok in Kabul voordat hij kok werd van het IAM-team. Jawed laat een vrouw en drie kleine kinderen achter. De 35-jarige taalkundige Daniela Beyer uit Chemnitz (Duitsland) beheerste Engels, Duits, Russisch en Dari en was bezig Pathaans te leren. Ze deed tussen 2007 en 2009 taalkundig onderzoek voor IAM. Ook vertaalde ze gesprekken met vrouwelijke patiënten voor de teamleden.

De dramatische moord op de tien leden heeft de discussie over zending in Afghanistan aangewakkerd. De moorden, die zijn opgeëist door de taliban, zouden gepleegd zijn omdat het team het christelijk geloof zou willen verspreiden en het land bespioneren. Hadden de leden van het team inderdaad Bijbels in het Dari bij zich? Waren ze van plan mensen tot het christelijk geloof te bekeren?

Een woordvoerder van de taliban stelt dat de medici exemplaren van de Bijbel in het Dari, de lokale taal, bij zich hadden en dat ze moslims wilden overhalen zich te bekeren. Ook zouden de artsen informatie hebben willen verzamelen over strategische posities van de taliban, aldus de beschuldiging van talibanzijde.

IAM-directeur Dirk Frans ontkent het allemaal ten stelligste. „IAM is een christelijke organisatie, dat feit hebben we nooit onder stoelen of banken willen steken. Ons geloof motiveert en inspireert ons, maar we doen niet aan zendingsactiviteiten. We houden ons aan de wetten van Afghanistan.” Volgens Frans toont de manier van werken van IAM dat ook aan. „We zouden nooit opnieuw worden uitgenodigd in de dorpen als ons medisch werk als dekmantel werd gebruikt om mensen tot het christelijk geloof over te halen. Dat geldt in het bijzonder voor dit team van Tom Little. Hij had tientallen jaren ervaring in Afghanistan en werd elke keer opnieuw uitgenodigd om terug te komen.”

Een anonieme bron zegt tegen de nieuwsdienst AsiaNews hetzelfde. „Niemand, zelfs leden van de taliban niet, beweren dat de artsen Bijbels bij zich hadden of dat ze probeerden mensen te bekeren. Niemand kan exemplaren van deze Bijbels laten zien. Ook de taliban kunnen geen papieren tonen die ze gevonden zouden hebben. Iedereen weet dat IAM een christelijke organisatie is, maar dat ze al sinds 1966 in het land werkt en nooit is beschuldigd van zending of spionage.”

Een andere bron noemt de aanslag niet zozeer een aanval op het christelijk geloof, maar vooral een „daad van geweld tegen de Afghaanse bevolking zelf.” „Buiten Kabul zijn zeer weinig artsen beschikbaar, ongeveer één per 200.000 inwoners. IAM-vrijwilligers zijn goede oogartsen. De afgelopen decennia hebben ze miljoenen mensen behandeld. Waarom is deze aanslag zo choquerend en weerzinwekkend? Niet alleen omdat hij mensen raakt die, gedreven door de christelijke liefde, andere mensen helpen. Het is ook een aanslag op de bevolking van Afghanistan.”

Analisten vrezen dat de moord het begin is van een geweldscampagne tegen westerlingen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer