Bouterse stelt spijtbetuiging uit door drukte
PARAMARIBO (ANP) – Aankomend president van Suriname en ex-legerleider Desi Bouterse komt vooralsnog niet toe aan zijn ‘spijtbetuiging’ voor de decembermoorden van 1982. „Hij heeft niet afgezien van de spijtbetuigingen omdat er negatieve kritiek is geuit op het plan. De man heeft het druk met de regeringsformatie en het beleid. De spijtbetuiging zal later dit jaar plaatsvinden”, zegt Bouterses geestelijk leider Steve Meye in gesprek met het ANP. Een datum is nog niet geprikt.
Meye heeft regelmatig contact met Bouterse. „Wij bidden met hem en geven geestelijke bijstand”, zegt Meye die voor woensdag een afspraak heeft met het aankomend staatshoofd van Suriname. „Er rust een vloek op Suriname door vele negatieve gebeurtenissen. Als geestelijk leider vind ik het nodig dat Bouterse de vloek doorbreekt door vergiffenis te vragen voor de gebeurtenissen van de jaren tachtig”, zegt de geestelijke.
De advocaat van Bouterse in het strafproces, Irwin Kanhai, is tegen de spijtbetuiging. Bouterse is hoofdverdachte van de moord op 15 critici van het toenmalige militair bewind. „Mijn cliënt is onschuldig. Het proces is ruim tweeënhalf jaar gaande en nog niemand is in de krijgsraad gekomen en heeft gezegd dat mijn cliënt de moorden heeft gepleegd of opdracht daartoe heeft gegeven. Waarvoor moet hij spijt betuigen?”, betoogt Kanhai.
Meye zegt dat Kanhai als jurist niet weet „hoe geestelijke zaken werken”. Ook Meye gelooft in de onschuld van Bouterse, maar wijst erop dat hij politiek verantwoordelijk was in die periode. „Daar gaat de spijtbetuiging over. Het is geen show, maar een oprechte handeling”, aldus Meye.
Nabestaanden van de 8 Decembermoorden hebben geen boodschap aan de voorgenomen spijtbetuiging. Zij zijn niet van plan er naartoe te gaan. „Bouterse moet in de zittingszaal vertellen wat er is gebeurd en nergens anders”, zegt de Organisatie voor Gerechtigheid en Vrede die ervoor heeft gezorgd dat de Decembermoorden worden vervolgd. De voor 6 augustus uitgeschreven zitting van de krijgsraad is uitgesteld omdat de aanklager van het leger ziek is. Er is geen vervanging voor hem.