Bof verspreidt zich op feesten en partijen
BILTHOVEN/NIJMEGEN (ANP) – De bof, een zeer besmettelijke infectieziekte, duikt met een zekere regelmaat op onder bepaalde bevolkingsgroepen. Sinds december vorig jaar waart de ziekte rond in studentensteden. De eerste uitbraak had plaats na een feest in Leiden. Wie de bof heeft, voelt zich grieperig. Een typerend verschijnsel is de bolle wang, veroorzaakt door een opgezwollen speekselklier. Maar veel mensen merken niet dat ze besmet zijn. Volgens de GGD heeft het dan ook geen zin om feesten en partijen, zoals tijdens de introductie, te verbieden. Alleen zwangere vrouwen kunnen er beter wegblijven. Vijf vragen over de bof aan René Koene, arts infectieziektenbestrijding van de GGD regio Nijmegen.
Is het erg om de bof te krijgen?
Bij kleine kinderen verloopt de ziekte mild, maar volwassenen kunnen er erg ziek van worden. 20 tot 30 procent van de mannen krijgt bijvoorbeeld een teelbalontsteking, die heel soms voor blijvende onvruchtbaarheid zorgt. Vrouwen kunnen een eierstokontsteking krijgen, maar dat komt veel minder vaak voor. Ook komt doofheid, hersenvliesontsteking en alvleesklierontsteking soms voor.
Tegen de bof wordt toch ingeënt?
De zogenoemde bmr-vaccinatie (bof, mazelen, rode hond) bestaat sinds 1987. Wie voor dat jaartal is geboren en de ziekte heeft gehad, is eveneens beschermd. Wie niet zeker weet of hij volledig is ingeënt, kan dat opvragen bij de regionale entadministratie in zijn of haar geboorteplaats.
Waarom krijgen nu alleen studenten een oproep voor een herhaalprik?
Tijdens de introductie verblijven studenten vaak met veel mensen in een kleine ruimte en is het contact intensief. Omdat de bof al rondwaart onder studenten, is de kans op besmetting daar groter dan gemiddeld. We willen een epidemie in het najaar voorkomen en prikken daarom preventief. Eén prik beschermt voldoende.
Geldt de oproep alleen voor universitaire studenten?
Tot nu toe is de bof niet aangetroffen onder studenten van andere opleidingen dan de universiteit. Dat heeft waarschijnlijk te maken met feesten, georganiseerd door studentencorpora, waar nu eenmaal weinig hbo’ers komen.
Waar kunnen studenten zich melden?
De GGD’en in Amsterdam, Enschede, Groningen, Maastricht, Delft, Leiden, Utrecht, Wageningen en Nijmegen organiseren elk op hun eigen manier „prikmomenten.” Nijmegen houdt bijvoorbeeld een bofprikmiddag op 8 september. Het halen van een vaccinatie kost tussen 10 en 20 euro. Op de sites van de GGD’en en van de universiteiten is meer informatie te vinden.