Economie

Armoedebestrijding prioriteit Wereldbank

De armoede in de wereld kan tegen 2015 gehalveerd worden als de rijke landen hun handelsbarrières verlagen en de buitenlandse hulp verhogen.

AP
14 April 2003 09:34Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

En de arme landen kunnen zichzelf helpen door meer te investeren in gezondheidszorg en onderwijs. Dat zei de Wereldbank zondag.

De Wereldbank meldt tevens dat de armoede in Afrika groot zal blijven, ook als de wereldwijde economische groei aanhoudt. De verwachting is dat het aantal armen in Afrika zal toenemen van 315 miljoen in 1999 tot 404 miljoen in 2015. De bank voorspelt verder dat de armoede in het Midden-Oosten zal toenemen.

Uit de statistische gegevens van de bank blijkt dat het aantal arme mensen, dat wil zeggen het aantal mensen dat nog geen dollar per dag te besteden heeft, in de jaren ’90 wereldwijd is afgenomen, van 1,3 miljard in 1990 tot 1,16 miljard in 1999. De vooruitgang was grotendeels te danken aan de welvaartstijging in India en China.

In Oost-Europa en Centraal-Azië steeg het aantal armen in dezelfde periode van 6 tot 24 miljoen; in Latijns-Amerika werd een toename van armen geregistreerd van 48 tot 57 miljoen; in het Midden-Oosten en Noord-Afrika van 5 tot 6 miljoen en in Afrika van 241 tot 315 miljoen.

Wereldbank-econoom Nicholas Stern zei te hopen dat de rijke landen op de bijeenkomst van de Wereldhandelsorganisatie in september in Mexico maatregelen zullen nemen die ten goede komen aan de arme landen, dat wil zeggen de handelsbarrières verlagen en de landbouwsubsidies opheffen.

Volgens de ontwikkelingslanden houden de rijke landen door subsidiëring van de eigen landbouw de arme landen kunstmatig arm. De subsidies voor boeren in rijke landen, waarmee jaarlijks ongeveer 300 miljard dollar is gemoeid, drukken de landbouwproducten uit ontwikkelingslanden van de wereldmarkt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer