Scouting is vandaag meer dan vuurtje stoken
ROERMOND – Scouting Nederland bestaat dit jaar honderd jaar. Om dat te vieren vindt vanaf maandag het tiendaagse jubileumkamp JubJam100 plaats.
Internationaal en veelzijdig. Dat is het festijn bij Roermond zonder meer. Aan het tiendaagse feest doen vanaf maandag ruim 1100 padvindergroepen mee, met leden in de leeftijd van 7 tot 17 jaar. Deze groepen zijn behalve uit Nederland afkomstig uit onder andere Australië, Canada, Ghana en Spanje.
Op het programma van het tiendaagse kampeerevenement staan activiteiten op het gebied van land, lucht en water. Zo worden er zeilwedstrijden gehouden, is het mogelijk om mee te gaan op excursie naar het Zandsculpturenfestival en kunnen de scouts hun eigen luchtballon maken.
Volgens woordvoerder Fedde Boersma van Scouting Nederland komt het zelden voor dat een padvinderevement van dit formaat in ons land plaatsvindt.
Scouting is nog steeds populair onder kinderen: „Veertig procent van de scoutinggroepen heeft een wachtlijst”, aldus Boersma.
De padvinderij kent een lange geschiedenis. De eerste groep werd in 1907 in Groot-Brittannië opgericht onder het motto ”learning by doing”. Drie jaar later was de eerste vereniging in Nederland een feit.
Scouting Nederland heeft honderd jaar later ongeveer 87.000 jeugdleden in de leeftijd van 5 tot 21 jaar en 25.000 vrijwilligers. Deze zijn verspreid over ruim duizend groepen.
Volgens woordvoerder Boersma heeft nu 85 procent van de Nederlandse gemeenten een scoutinggroep. Daarmee vormt Scouting Nederland de grootste jeugd- en jongerenorganisatie van het land. Wereldwijd telt Scouting 38 miljoen leden.
Het ledenaantal in Nederland is over het algemeen constant. Boersma denkt dat gezamenlijke activiteiten en buiten spelen de onderdelen zijn die de kinderen van nu aanspreken. Hij beklemtoont echter dat padvinders niet alleen maar bezig zijn met het traditionele kamperen en vuurtje stoken, maar dat er ook een verbinding met moderne elementen wordt gelegd: „Wij maken bijvoorbeeld ook gebruik van gps.”
Volgens Boersma is de wereldwijde doelstelling van scouting kinderen voor te bereiden op hun latere leven. „Wij bieden ondersteuning om de kinderen tot evenwichtige burgers te laten opgroeien. We doen dit impliciet, door tegen de scouts te zeggen: Ontwikkel dat deel van jezelf waar je goed in bent.” Er wordt aandacht besteed aan leiderschap, organiseren en zelfstandigheid. Via spel kunnen de scouts hun talenten ontwikkelen.
Ook krijgen normen en waarden en sociale omgangsvormen aandacht. „Onze leden zijn afkomstig uit alle lagen van de bevolking en deze zitten gemengd in een groep. De kinderen leren hierdoor dat niet iedereen hetzelfde is”, verklaart Boersma.
Ouders doen hun kinderen volgens hem vaak bewust op scouting, omdat zij willen dat ze zich ontwikkelen en buiten spelen. „Kinderen willen vaak op scouting vanwege de spannende activiteiten die ze van vriendjes horen. Ook het buiten zijn, vrienden maken en gezelligheid worden heel positief gewaardeerd.”
Jubileum Jamboree in cijfers
De Jubileum Jamboree ”JubJam 100” duurt van maandag 26 juli tot en met woensdag 4 augustus.
Het evenement heeft plaats op een 72 hectare groot terrein aan oostoever van de Maas bij Roermond.
Aan de JubJam doen naar verwachting 3037 zogeheten welpen mee, 5333 scouts en 2848 explorers.
Het totaalaantal deelnemers bedraagt 11.218.
Op het terrein staan 180 grote tenten en 200 toiletten.
Ruim 1500 vrijwilligers leiden het evenement in goede banen.
Er zijn daarnaast 70 toezichthouders en ruim 100 zorgverleners aanwezig.
Voor de deelnemers worden 400.000 maaltijden in zes diëten klaargemaakt.
Op het terrein zijn ruim honderd tijdelijke bouwwerken opgetrokken.
Er is ook gedacht aan een tijdelijke supermarkt.
Van de Maas is 12 kilometer vrijgemaakt voor de waterscouting.