Economie

Stresstest: Geen zorgen om banken in Nederland

BRUSSEL – Rabobank, ING, ABN AMRO en SNS zijn geslaagd voor de zogeheten Europese stresstest. Dat betekent dat ze tegen een stootje kunnen. Van de 91 banken in de EU die werden onderworpen aan de toets, scoorden er 7 een onvoldoende.

Economieredactie
23 July 2010 18:35Gewijzigd op 14 November 2020 11:17
Foto ANP
Foto ANP

De resultaten, die met veel spanning tegemoet werden gezien, zijn vrijdagavond bekendgemaakt door het Committee of European Banking Supervisors (CEBS), het coördinerend orgaan van de nationale toezichthouders. De onderzoeken hebben aan de hand van verschillende scenario’s duidelijkheid verschaft over de mate waarin de financiële bedrijven bestand zijn tegen economische rampspoed.

De instellingen die zakten voor het ‘examen’ zijn de Duitse hypotheekbank Hypo Real Estate, de Griekse Atebank, die opereert in de agrarische sector, en vijf regionale Spaanse spaarbanken: Banca Sivica, Diada, Espiga, Unnim en Cajasur. Opgeteld hebben ze een tekort aan kapitaal van 3,5 miljard euro. Ze moeten om hun positie te verbeteren vers vermogen uit de markt aantrekken of, als dat niet lukt, een beroep doen op staatssteun.

Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) beschikken Rabo, ING, ABN AMRO en SNS over omvangrijke buffers. Hun tier-1-ratio, het kernvermogen, bedraagt bij zwaar weer gemiddeld 10,3 procent en ligt daarmee ruim boven de voorgeschreven 6 procent.

Minister van Financiën De Jager noemt het goed nieuws dat de Nederlandse spelers de test hebben doorstaan. „Het geeft aan dat onze financiële sector sterk is en klappen kan opvangen. Dat geeft vertrouwen. Maar dat neemt niet weg dat we voortdurend waakzaam moeten zijn en zullen blijven”, aldus de bewindsman.

Hij benadrukt dat de uitkomsten geen garantie bieden dat in de toekomst geen enkele partij aanvullend kapitaal nodig zal hebben. „Het gaat namelijk om een fictieve situatie, de werkelijkheid kan anders uitpakken.”

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt in een reactie dat de feiten aantonen dat de vier grote marktpartijen hun verantwoordelijkheid nemen voor het borgen van de stabiliteit van het financiële stelsel.

Het CEBS, de Europese Centrale Bank (ECB) en de Europese Commissie gaven vrijdagavond gezamenlijk een verklaring uit. Zij menen dat de resultaten van de stresstests de algehele veerkracht van het Europese bankensysteem bevestigen.

Economen vragen zich intussen af of de uitgevoerde stresstests wel streng genoeg zijn geweest. Analisten gingen ervan uit dat er vijf tot tien banken niet door de test zouden komen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer