Economie

Tóth vóór handel Boonstra ingelicht

Sylvia Tóth, voormalig vriendin van Cor Boonstra, hoorde een dag voordat de oud-Philipstop-man een groot pakket aandelen Endemol kocht dat de onderneming overgenomen zou worden.

ANP
11 April 2003 20:06Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Zij werd op dinsdag 7 maart 2000 gebeld door topman John de Mol, die haar vertelde dat de definitieve overnamekandidaat binnen een week gekozen zou worden. Endemol moest alleen nog kiezen tussen tussen KPN en het Spaanse Telefónica, vertelde hij zijn commissaris Tóth. De betrokken zakenbankier van ABN Amro heeft tegenover de rechtbank in Amsterdam verklaard dat de verkoop van Endemol begin maart in een stroomversnelling raakte. „Gewoon verdergaan was geen optie meer.”

Tóth ontkent dat ze dit aan Boonstra heeft verteld. Sinds de breuk in hun relatie, in december 1999, hadden ze nog maar sporadisch contact, zo bleek gisteren op de tweede dag van de voorkenniszaak tegen Cor Boonstra. De gewezen topman belde haar nog wel, in een poging de relatie te redden. Dat waren echter puur persoonlijke gesprekken, aldus Tóth.

Vrijdag waren geen getuigen aanwezig in de rechtszaal. De rechters citeerden uit de eerdere verhoren van diverse kopstukken die bij de zaak zijn betrokken. Naast Tóth hebben onder anderen John de Mol, Philips’ financiële bestuurder Jan Hommen, oud-Ahold-topman Cees van der Hoeven, beursbaas George Möller en BT-baas Ben Verwaayen een verklaring afgelegd.

In dezelfde periode dat Tóth werd ingelicht, heeft het bestuur van Endemol internetbedrijf World Online van de kandidatenlijst geschrapt. John de Mol had „geen goed gevoel” bij het bedrijf en zijn oprichtster Nina Brink. Boonstra heeft altijd volgehouden dat hij circa 500.000 euro in Endemol heeft gestoken in de overtuiging dat Brink een bod zou doen op de onderneming.

Justitie eist Boonstra’s winst van 250.000 euro op de Endemol-aandelen op. Boonstra’s raadsman J. Italianer maakte daar vrijdag bezwaar tegen. Volgens hem is zijn cliënt slechts aansprakelijk voor de aankoop van 2100 aandelen. In totaal werden er 5200 stukken op zijn naam gekocht. De rest van het pakket is aangeschaft door de vermogensbeheerder van Boonstra bij KBC.

Een klant, eigenaar van een skicentrum van de Belgische KBC-bank in ’s-Gravenwezel, zei vrijdag van de bank gehoord te hebben dat er een Spaanse fusiepartner op komst was voor Endemol. Bij deze Belgische bank heeft Boonstra zijn aandelen Endemol gekocht. Volgens de man, die zelf van het KBC-filiaal de tip kreeg om aandelen te kopen, hoorde hij dat voordat Telefónica daadwerkelijk Endemol overnam.

Ook alle acht medewerkers van het KBC-filiaal en hun familieleden kochten voor grote bedragen aandelen Endemol in. Bovendien sluisde een bankmedewerker de ’gouden tip’ door naar een tweede klant.

De eigenaar van het skicentrum deed zijn verklaring tijdens een eerste verhoor door de FIOD/ ECD en Belgische autoriteiten. Later heeft hij gezegd dat hij zich niet goed meer kan herinneren wanneer hij van de Spaanse connectie hoorde en dat hem woorden in de mond zijn gelegd. De Nederlandse ambtenaar die hem ondervroeg, heeft dat echter tegengesproken. Volgens hem kwam de klant zelf met Spanje op de proppen.

Italianer noemt de verklaring van deze klant geen betrouwbare getuigenis. De advocaat meent dat de KBC-klant is gestuurd in zijn verklaring. „Als Boonstra’s man bij de bank geweten had van het bod van Telefónica, had hij dat aan iedereen verteld. Deze meneer staat inmiddels wel bekend als een loslippig persoon.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer