Cultuur & boeken

Rustdag nodig en heerlijk

Stel je in het sollicitatiegesprek al aan de orde dat je op zondag niet wilt werken? Al is de baan nog zo mooi en hoef je wellicht maar twee zondagen per jaar in het buitenland op een beurs te staan. Hoe kijk je als christen eigenlijk tegen zondagswerk aan? Welke argumenten noem je als je aangeeft op zondag niet te willen werken?

ds. M. J. Tekelenburg
22 July 2010 07:59Gewijzigd op 14 November 2020 11:16
Foto ANP
Foto ANP

Het boek ”Zondagsarbeid. Geen rust meer?”, vijfde deel in de serie ”Christen zijn op de werkvloer”, is een uitgave van RMU en drukkerij Groen. Het biedt praktische informatie over de mogelijkheden die de Arbeidstijdenwet werknemers biedt om op zondag niet te hoeven werken. Dat is vooral het geval in hoofdstuk 4, geschreven door Lianne Noordam-Crum, juridisch medewerkster bij de RMU. Peter Schalk laat in hoofdstuk 5 de inhoud van het boek nog een keer langskomen. Hij doet de aanbeveling het thema al in het sollicitatiegesprek aan de orde te stellen. Het boek wil tot nadenken aanzetten. Daarvan getuigen ook de stellingen en vragen aan het eind van ieder hoofdstuk. Daarbij is er oog voor de complexe situatie waarin wij nu verkeren en voor onze persoonlijke en collectieve verantwoordelijkheid hierin.

Wie als christen de zondag vrij wil houden, moet iets of veel van de Bijbelse en theologische fundering van de zondagsviering kennen. De twee hoofdstukken hierover, van de hand van ds. W. Silfhout, predikant in de Gereformeerde Gemeenten, reiken gegevens hierover in ruime mate aan.

In alle eerlijkheid wordt gemeld dat vooral het Engelse puritanisme uit de zestiende eeuw aan de basis staat van de zondagsviering zoals Nederlandse protestanten die kennen. Het schrijven hierover is een kwestie van laveren. Er speelt immers van alles: Geldt de sabbat ook voor niet-Joden? Waarom van sabbat naar zondag? Geldt het gebod wel voor de nieuwtestamentische gemeente? Wat telt meer: wet of Evangelie? Ds. Silfhout laat echter ook zien hoe de zondag als rustdag juist voor het geloof nodig en heerlijk is. Van daaruit had nog een sterker appel gedaan kunnen worden op de lezer om werkelijk zo veel mogelijk de zondag vrij te houden.

W. B. Kranendonk, hoofdredacteur van het RD, verzorgt intermezzo’s tussen de hoofdstukken. Naast de afwisseling die dit biedt, is het belang ervan niet zo duidelijk.

Het boek richt zich vooral op gelovigen die gebruik willen maken van de arbeidswet om op zondag niet te hoeven werken. Het zou mooi geweest zijn als het boek alle mensen, gelovig of niet, nog meer had overtuigd van de noodzaak om een van de zeven dagen zo veel mogelijk gezamenlijk vrij te houden en na zes dagen het werk een dag te laten rusten.

Zondagsarbeid; Geen rust meer? Christen zijn op de werkvloer, Peter Schalk (eindred.); uitg. Groen, Heerenveen, 2010; ISBN 978 90 5829 951 2; 85 blz.; € 9,95.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer