Brief en petitie om MSD-banen
DEN HAAG – Van verschillende kanten wordt een beroep gedaan op de Tweede Kamer om een massaontslag bij MSD in Oss te voorkomen. Werknemers, kerken en brancheorganisatie vrezen het verdwijnen van kennis en het verlies van werkgelegenheid.
Medewerkers van het farmaciebedrijf MSD boden de Tweede Kamer vandaag een petitie aan. Zij deden dat voorafgaand aan een debat dat vanmiddag werd gevoerd over de dreigende ontslaggolf bij MSD, het voormalige Organon. De Kamer kwam ervoor terug van zomerreces. De petitie is een pleidooi voor „behoud van hoogwaardige werkgelegenheid, innovatie en kennis op het gebied van geneesmiddelenonderzoek.”
Vanwege een wereldwijde reorganisatie bij MSD wordt –onder andere– het onderzoekscentrum in Oss gesloten. Daardoor verliezen 2175 van de 4500 werknemers hun baan.
Als dat gebeurt, betekent dit verspilling van talent en het tegenovergestelde van maatschappelijk verantwoord ondernemen, zegt Theo Breuring, lid van de Raad van Kerken (RvK) in Oss. De raad roept de Nederlandse overheid in een brief op om de kennis van ruim 2000 mensen niet verloren te laten gaan.
De RvK vraagt verder steun bij de Raad van Kerken in de VS. „Het is niet verantwoord zomaar een streep te zetten onder de banen van deze mensen en hun talenten niet te benutten”, aldus Breuring. „Wij willen de top van MSD aanspreken op deze punten. Zij horen niet zo om te gaan met door de Heer gegeven kennis en kunde.” Breuring denkt dat bedrijven in de VS openstaan voor dergelijke argumenten en dat ze imagoschade vrezen op dit punt.
Breuring: „Ook al komt de oproep het bedrijf niet van pas, zelfs te onpas, moeten wij onze boodschap brengen. Als de kerk in de wereld van vandaag wil staan, ligt hier een taak.”
In Oss gaan maandelijks de deuren van de rooms-katholieke Jozefkerk open om gedupeerde werknemers een hart onder de riem te steken.
Brancheorganisatie Nefarma vindt dat het kabinet zo snel mogelijk werk moet maken van de plannen om samen met bedrijven, universiteiten en lagere overheden op het terrein van het voormalige Organon in Oss een nieuw sciencepark op te zetten.
Tweede Kamerlid Ulenbelt van de SP voorspelde vandaag dat de Tweede Kamer voor de „capitulatiestrategie” zou kiezen. Hij denkt dat het kabinet zich neerlegt bij de ontslagen.