Buitenland

Bouterse: Van coupleider tot president

November 1975

Lukas Kramer
20 July 2010 13:33Gewijzigd op 14 November 2020 11:14

Desi Bouterse keert terug naar Suriname nadat hij in Nederland zijn dienstplicht vervuld heeft en een opleiding gevolgd heeft tot onderofficier. Kort na zijn terugkeer wordt Suriname onafhankelijk. Eerst wil Bouterse zich bezighouden met de opbouw van het leger, maar hij gaat toch in op de uitnodiging om voorzitter te worden van een militaire vakbond.

1980

Bouterse neemt deel aan een sergeantencoup. De regering wordt omvergeworpen en de eerste premier van de Republiek Suriname, Henck Arron, wordt afgezet. Na de staatsgreep wordt Desi Bouterse bevelhebber van de Surinaamse strijdkrachten, een groep opstandige militairen die samen de Nationale Militaire Raad (NMR) vormen. De NMR neemt het bestuur van Suriname over. Een tegencoup wordt afgeslagen. Bouterse ontwikkelt zich binnen de NMR tot een krachtig figuur.

8 december 1982

Zestien tegenstanders van het bewind van Desi Bouterse worden opgepakt. Onder hen vooraanstaande vakbondsleiders, journalisten en advocaten. Na mishandelingen op Fort Zeelandia worden ze gedood, op vakbondsman Fred Derby na. De Decembermoorden kunnen worden gezien als een uitbarsting van het explosieve politieke klimaat. Er wordt internationaal geschokt gereageerd. Nederland bevriest de ontwikkelingshulp. Suriname verkeert in een internationaal isolement.

1986

Pas in 1986 keert de democratie weer terug in Suriname en komen er vrije verkiezingen. Maar het zal nog lang duren voordat de macht van de militairen is ingeperkt.

November 1994

Bouterse legt na conflicten binnen de regering zijn militaire functie neer. Hij blijft wel politiek actief als leider van de Nationale Democratische Partij (NDP). In 1996 komt er een regeringscoalitie onder leiding van de NDP, waarin Bouterse adviseur van de staat wordt.

12 maart 2007

Desi Bouterse heeft voor het eerst in het openbaar excuses aangeboden aan de nabestaanden van de Decembermoorden. Hij erkent politiek verantwoordelijk te zijn. Ook benadrukt hij dat hij niet aanwezig was bij de executies. Een zwarte bladzijde uit de Surinaamse geschiedenis, zo noemt hij het. Nabestaanden van de vijftien slachtoffers reageerden afwijzend.

30 november 2007

Begin inhoudelijke behandeling van de zaak over de Decembermoorden. Bouterse is hoofdverdachte, daarnaast staan er nog 24 anderen voor de krijgsraad. In Nederland is hij overigens bij verstek veroordeeld tot elf jaar cel wegens drugshandel.

25 mei 2010

De Mega Combinatie wint de parlementsverkiezingen in Suriname, waar ook de NDP deel van uit maakt. Bouterse is presidentskandidaat van die partij en maakt kans om president te worden.

19 juli 2010

Desi Bouterse wordt de nieuwe president van Suriname. Hij heeft voldoende steun van de volksvertegenwoordiging om gekozen te worden tot staatshoofd. Een kandidaat-staatshoofd heeft 34 stemmen van het parlement nodig. Bouterse krijgt 36 stemmen. Hij neemt het op tegen Santokhi van het Nieuw Front, de partij van huidig staatshoofd Ronald Venetiaan.

Meer over
Desi Bouterse

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer