Binnenland

Genieboot hapt zand bij Barneveld

BARNEVELD – De boeg van de aanvalsboot priemt in de lucht. Op de metalen laadklep prijken de woorden ”Genie Wezep”. De achterkant van het schip hapt zand in een ondiepe kuil.

19 July 2010 11:37Gewijzigd op 14 November 2020 11:13
De genieboot achter de vuilnisbelt bij Barneveld vormt samen met een kromme, solitaire eik een raadselachtig stilleven. Foto RD, Henk Visscher
De genieboot achter de vuilnisbelt bij Barneveld vormt samen met een kromme, solitaire eik een raadselachtig stilleven. Foto RD, Henk Visscher

Langs de rijksweg A1 bij Barneveld valt het object bij een kromme, solitaire eik direct op. Het geheel vormt een raadselachtig stilleven. Zeker de automobilist die vanuit Apeldoorn richting Barneveld rijdt, kan er niet omheen. Vragen rijzen: Waarom staat híér een boot? En: wie heeft hem er neergezet?

De boot is niet eenvoudig te vinden. Slechts een hobbelige zandweg brengt bij het doel. Het schip siert een met gras begroeid, omheind terrein.

De uithoek achter de vuilnisbelt in Barneveld lijkt uitgestorven. Het pad houdt na een paar honderd meter op en gaat rechtstreeks over in een maisveld. Langs het zandweggetje staat een verlaten boerderij. De rode dakpannen liggen schots en scheef op halfverrotte latten. Het onkruid staat manshoog en de naastgelegen stal is een regelrechte ruïne. Op nr. 19 van de Grote Bosweg is het niet veel anders: dichtgetimmerd.

Bij de buren, nr. 17, lijkt het minder onbewoond. Voor de deur staat een fiets. Een Pool doet open. Weet u meer van de genieboot? Niet geheel onverwacht klinkt het antwoord: „Nein, ich weiss nicht.”

Zo schiet het weinig op. Langs het zandpad gaat het terug richting industrieterrein Harselaar-Oost. Daar staan nog een paar huizen. Echter, ook daar heeft het gebied een Oostblokachtige sfeer. Een Poolse BMW staat geparkeerd op de oprit van het ene huis.

Bij het tweede huis meer succes: er wonen Nederlanders. A. H. Hooijer leeft nog als enig oorspronkelijke bewoner in het tot industrieterrein gebombardeerde gebied. De bejaarde man weet te vertellen dat de grond met de genieboot van Afvalbedrijf Vink is.

Bij de stortplaats van Vink in Barneveld is het een drukte van belang. Vrachtwagens rijden af en aan. In het kantoortje zit Aart Knoppert. De genieboot? „De man die dat geregeld heeft, is mijn baas. Het is min of meer een hobby van hem. Hij kan er zelf ongetwijfeld meer van vertellen.”

Eerst nog wat meer informatie inwinnen in de omgeving. Er hangt een scherpe lijmlucht bij De Valk Polyester op industrieterrein Harselaar-Oost. Anne Marinus stopt even met zijn werk. Elke werkdag rijdt hij over de A1 tussen Deventer en Barneveld. De genieboot was hem al opgevallen. „Eigenlijk al vanaf de eerste dag. Hij staat er nog niet lang. Ruim een maand misschien. Er staat op het terrein van Vink wel vaker iets. Onlangs stonden er nog allerlei kraanmachines met reclame.”

Een boer aan de Voorhuizense kant van de snelweg („liever niet met naam in de krant”) snapt niet waarom er een boot langs de snelweg wordt geplaatst. Tussen zijn stallen wijst hij in de richting van de snelweg. Daar staat het gevaarte. „Ik stoor me er niet direct aan. Maar snappen doe ik het niet. Een paar maanden geleden moest alle reclame langs de snelweg van de gemeente verdwijnen. Dat is het beleid van Rijkswaterstaat. Ik ben benieuwd of dit toch een reclamestunt is van Vink.”

Henk Vink, directeur van het afvalverwerkingsbedrijf, ontkent er reclame mee te willen maken. „Het is ludiek bedoeld. Als hobby. Ik heb de boot eens opgescharreld bij Domeinen, het verkooppunt van Defensie. De genie in Wezep heeft er niets mee te maken.”

Volgens Vink heeft het object ook een symbolische waarde. „De neus is gericht naar boven. De boot vaart de economische recessie uit. Echt waar, we gaan het redden.”

Dit is het vijfde deel in een serie artikelen over bijzondere objecten langs de snelweg.

Meer over
Snel Weg

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer