Economie

Brabant centrum kalkoenbedrijven

Het kalkoenbedrijf in het Midden-Limburgse Koningsbosch dat donderdagavond is geruimd op verdenking van vogelpest is bepaald geen kleintje.

ANP
11 April 2003 09:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:15

Het gemiddelde kalkoenbedrijf in Nederland telt 10.000 dieren. De boerderij in Koningsbosch heeft 21.000 kalkoenen. Koningsbosch heeft veel pluimvee binnen de dorpsgrenzen. Ook de belendende pluimveebedrijven worden de dupe van het vogelpestvirus. De directe buurman heeft een leghennenbedrijf met maar liefst 115.000 kippen. De andere buurman zou circa 30.000 kippen hebben lopen. Beide bedrijven wacht ruiming.

Overigens leidde de jongste verdenking in Koningsbosch donderdagavond niet onmiddellijk tot maatregelen ter plaatse. De verdenking werd omstreeks 19.00 uur bekend. Het duurde nog tot bijna 21.00 uur voordat politie en militairen de straat waaraan het desbetreffende kalkoenbedrijf is gevestigd, afzetten voor alle verkeer.

In Nederland leven bijna 1,5 miljoen kalkoenen, verdeeld over 304 bedrijven. De grote concentratie zit, net zoals bij veel andere veeteelt, in het zuidoosten van Brabant. Het aantal kalkoenen en kalkoenbedrijven loopt de laatste jaren evenwel fors terug, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In het Zuidelijk Veehouderijgebied (Zuidoost-Brabant) zit ruim eenderde van alle kalkoenbedrijven met daarin 963.600 kalkoenen. Op ruime achterstand volgt het Centraal Veehouderijgebied (Midden-Nederland) met 69 bedrijven (626.000 dieren).

Het aantal kalkoenbedrijven is het laatste decennium flink teruggelopen. In 1992 telde Nederland 463 bedrijven, vorig jaar waren dat er nog 304. Het aantal kalkoenen kende de laatste tien jaar eerst een stijging, om vervolgens weer af te nemen. Het hoogtepunt voor de kalkoenboeren was in 1998; toen waren er ruim 1,5 miljoen kalkoenen.

De productie van kalkoenenvlees is vorig jaar afgenomen. In 2001 was er 45,2 duizend ton vlees. Vorig jaar was dat 42,7 duizend ton, volgens voorlopige cijfers van het Productschap Vee Vlees en Eieren (PVE). Oorzaak daarvoor is volgens een woordvoerder van het PVE de druk op de markt en overproductie. Ook de invoer van goedkoper producerende landen als Brazilië en Thailand is niet goed voor de Nederlandse kalkoenboeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer