Chirurgen vervangen hartklep via halsader
MAASTRICHT – Twee chirurgen van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) hebben onlangs een nieuwe hartklep geplaatst via de halsader. Die route was nog niet eerder toegepast.
De 74-jarige patiënte onderging 23 jaar geleden al een hartoperatie waarbij twee hartkleppen werden vervangen. Een van deze, de klep tussen de rechterboezem en de rechterhartkamer, functioneerde niet goed meer omdat deze volledig was verkalkt.
De vrouw had hier erg veel last van. Ze was herhaaldelijk opgenomen met hartfalen. Behandeling met medicijnen bood geen oplossing meer.
Haar gezondheid liet het echter niet toe om de klep met een openhartoperatie te vervangen. Daarom kozen de Maastrichtse chirurgen voor een ingreep waarbij het borstbeen niet geopend hoeft te worden en waarbij het hart niet hoeft te worden stilgelegd.
Bij deze gebruikte operatietechniek rekt de arts de zieke klep open en plaatst hierin een nieuwe, biologische hartklep die gemaakt is van het hartzakje van een rund. De nieuwe klep wordt via een katheter in het hart geschoven en ter plaatse uitgevouwen.
Het Maastrichtse ziekenhuis vervangt andere hartkleppen al ruim twee jaar met de kathetermethode, met name de klep tussen het hart en de aorta. Normaal gesproken wordt de katheter met de opgevouwen hartklep geplaatste via de liesslagader of via de punt van het hart. De klep van de 74-jarige vrouw was echter via de holle ader het beste bereikbaar. Daarom werd de katheter via de hals naar binnen geschoven, tot in het hart. De klep werkte direct goed. Na twee weken mocht de patiënte het ziekenhuis verlaten.
De ervaringen met de relatief nieuwe techniek zijn goed, laten de artsen weten. Wereldwijd kregen inmiddels ruim 15.000 mensen een nieuwe hartklep via de kathetermethode.