Buitenland

Afrikaanse militairen defileren in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) – Militairen uit dertien Afrikaanse landen hebben woensdag door Parijs gemarcheerd tijdens de viering van de nationale feestdag 14 juli. Het Afrikaanse defilé markeerde 50 jaar onafhankelijkheid voor de Afrikaanse landen.

14 July 2010 13:57Gewijzigd op 14 November 2020 11:11
Carla Bruni, vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy, poseert voor het presidentiële paleis met de echtgenotes van een aantal Afrikaanse landen. Foto EPA
Carla Bruni, vrouw van de Franse president Nicolas Sarkozy, poseert voor het presidentiële paleis met de echtgenotes van een aantal Afrikaanse landen. Foto EPA

Militairen uit onder meer Kameroen en DR Congo marcheerden in de regen over de Champs-Elysées met geweren en bajonetten aan hun schouder, gevolgd door Franse militairen, brandweermannen en politieagenten. Twaalf Afrikaanse staatshoofden waren eregast bij de jaarlijkse militaire parade.

„We vieren een bloedband, die is ontstaan door de bijdrage van Afrikaanse troepen aan de verdediging en bevrijding van Frankrijk”, eerde de Franse president Nicolas Sarkozy Afrikanen die aan Franse zijde vochten tijdens de beide wereldoorlogen.

Mensenrechtenorganisaties hebben echter felle kritiek geuit op de aanwezigheid van enkele Afrikaanse staatshoofden en legers, die zij van gruweldaden betichten. Dinsdag demonstreerden enkele honderden mensen in het oosten van Parijs. Zij protesteerden namens zeventig mensenrechtengroepen die oorlogsmisdaden in meerdere Afrikaanse landen aan de kaak stelden. Betogers bekritiseerden het zogenoemde ”Francafrique”, een term die verwijst naar een veronderstelde traditie van schimmige banden tussen functionarissen en zakenmensen in Frankrijk en zijn voormalige koloniën, waarvan enkele dictaturen zijn.

Betogers bekritiseerden bijvoorbeeld het besluit een land als Niger uit te nodigen, waar het leger vijf maanden geleden de macht greep en waar de Franse atoomenergiegigant Areva lucratieve uraniumcontracten met de autoriteiten sloot.

De Franse minister van Defensie, Hervé Morin, verwierp de kritiek. Volgens hem waren er geen aanwijzingen dat er zich criminelen onder de genodigden bevonden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer