Mishandeling ouderen vaak niet gemeld

De cijfers over ouderenmishandeling vormen slechts het topje van de ijsberg én worden niet altijd serieus genomen. Daar is Mirjam van Dongen, ambas­sadeur van de campagne STOP Ouderenmishandeling, van overtuigd. „In werkelijkheid gaat het niet om een 
op de twintig 65-plussers, maar naar schatting om een op de tien. Helaas worden veel gevallen niet gemeld, terwijl betrouwbare cijfers belangrijk zijn voor het gesprek met beleidsmakers.”

13 July 2010 08:21Gewijzigd op 14 November 2020 11:10
Foto Fotolia
Foto Fotolia

Van Dongen plaatst een kanttekening bij haar honger naar cijfers. „Omdat een deel van de slacht­offers ontkent, kunnen we nooit exacte aantallen vast­stellen. Daar komt bij dat ouderenmishandeling voor velen niet het meest interessante item is. De aanpak van dit geweld blijkt een kwestie van lange adem. Ik vrees dat een aantal excessen nodig is om mensen wakker te schudden. Zo kwam kindermishandeling pas écht op de kaart te staan nadat het 3-jarige meisje Savanna in 2004 dood werd gevonden.”

Van Dongen weet waarover ze praat. Als voor­zitter van het Landelijk Platform Bestrijding Ouderen­mishandeling zit ze regelmatig met project­coördinatoren en experts om de tafel. Daarnaast trekt ze als ambassadeur van de campagne STOP Ouderen­mishandeling het land door om te lobbyen en informa­tiebijeenkomsten te verzorgen.

Ambtenaren en verzorgenden zijn volgens haar niet altijd onder de indruk van cijfermateriaal. „Dat verwijt ik niemand. Mijn ogen gingen ook pas open tijdens een conferentie waar cijfers over geweld tegen senioren concreet werden gemaakt.”

Ze dist een voorbeeld op. „Vorige maand leidde ik een bijeenkomst in Gorinchem. Wethouder Oostrum, die onder meer Zorg en Welzijn in zijn portefeuille heeft, was ook aanwezig. Hij gaf aan dat hij vraagtekens bij mijn cijfers plaatste. „Ik ben zelf mantel­zorger geweest en weet dus waarover ik praat”, vertelde hij. Aan het eind van mijn verhaal was hij geschokt, en overtuigd van mijn gelijk. Gelukkig bleek deze wethouder bereid het onderwerp ouderen­mishandeling direct in zijn gemeente op de kaart te zetten.”

Van Dongen en haar collega’s probeerden de afgelopen jaren zo veel mogelijk gemeenten toe te bewegen om een informatiepunt te realiseren. Daar kunnen mantelzorgers en professionals geweld melden en vragen stellen. Inmiddels is in 94 procent van de gemeenten zo’n meldpunt te vinden. Een overzicht is te vinden op movisie.nl/ouderen­mishandeling.

Ondanks dit succes valt er nog een wereld te winnen, aldus Van Dongen. „Veel verzorgenden zetten wel een hulpverleningstraject in gang, maar stappen niet bij een meldpunt over de drempel. Meldpunten moeten dus meer aan de weg timmeren. Ten slotte blijft deskundigheidsbevordering broodnodig, want daardoor zijn professionals gevoelig voor signalen die slachtoffers en daders afgeven.”

Dit is het vierde artikel in een serie over mishandeling van ouderen. Volgende week deel 5.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer