Zimbabwanen ontvluchten Zuid-Afrika
JOHANNESBURG – Zimbabwanen die naar Zuid-Afrika zijn gevlucht wegens de politieke onrust en armoede in eigen land, keren massaal terug naar hun vaderland. Ze zijn doodsbang voor een nieuwe golf van geweld tegen buitenlanders.
Dat berichtte de Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times zondag. Zimbabwanen verlaten Zuid-Afrika met hun hele hebben en houden. Ze stappen alleen of met hun gezin op de trein, sommigen bepakt met tv, koelkast, stoelen en koffers. Anderen staan met hun spullen langs de kant van de weg, in de hoop op een lift. Een 27-jarige loodgieter uit Zimbabwe nam vrijdag in Durban de bus naar Johannesburg. „Ik ben bang. Buurtbewoners zeiden tegen ons dat ze ons in brand zouden steken.”
Ook de 30-jarige ober Alexander Ncube hield het voor gezien in Kaapstad en stapte op de trein, met zijn vrouw en hun twee kinderen. „Mijn huisbaas zei dat hij het risico niet kon nemen dat zijn woning wordt verwoest als ik langer zou blijven. Hij had op een buurtbijeenkomst te horen gekregen geen huur meer aan te nemen van buitenlanders, omdat die moeten vertrekken na het WK voetbal.”
Vluchtelingen en hulporganisaties vrezen een herhaling van het geweld tegen buitenlanders in 2008, dat aan zeker zestig mensen het leven kostte en duizenden mensen in vluchtelingenkampen deed belanden. Veel straatarme Zuid-Afrikanen beschuldigen buitenlanders ervan hun banen in te pikken.
De Zuid-Afrikaanse Raad van Kerken heeft een hulplijn opgezet om slachtoffers van vreemdelingenhaat bij te staan. De minister van Politie, Nathi Mthethwa, verklaarde dat veiligheidsdiensten paraat staan. Hij bekritiseerde echter toppolitici en hulpmedewerkers vanwege het aanwakkeren van de hysterie.
De politie in Zuid-Afrika heeft vrijdag na een wilde schietpartij vier personen aangehouden die ervan worden verdacht radioactief materiaal het land te hebben binnengesmokkeld. Dat meldde de krant Saturday Star zaterdag. De vier werden aangehouden bij een tankstation in Pretoria, waarbij ze met halfautomatische wapens op de agenten schoten. Klanten en personeelsleden wierpen zich in paniek op de grond. Bij de vier is radioactief materiaal aangetroffen, dat zij voor 45 miljoen rand (ongeveer 4,8 miljoen euro) hadden aangeboden aan agenten die zich als mogelijke kopers voordeden.
Ophef ontstond eveneens door een persiflage op Rembrandts schilderij ”De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp”. Op de snijtafel in het werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Yiull Damaso ligt niemand minder dan oud-president Mandela. „Nelson Mandela is een groot man, maar hij is ook gewoon een man. Zijn overlijden is iets dat we op zijn tijd onder ogen zullen moeten zien”, aldus de kunstenaar.