Koken op lpg: duurzaam maar dodelijk
JAKARTA – Dodelijke explosies en uitslaande branden trekken een spoor van vernietiging door Indonesië. Bron van het geweld zijn de tientallen miljoenen lpg-tanks die de regering sinds 2006 gratis distribueert. Indonesische huishoudens betalen een hoge prijs voor dit programma, dat koken op gas efficiënt en goedkoop moest maken.
Indonesiërs zijn uiterst beducht voor de nieuwe volksvijand, de gifgroene gastankjes met lpg. In 2006 presenteerde de Indonesische regering vol trots de groene, 3 kilo wegende gastanks als onderdeel van een energieprogramma.
De tanks moesten in tientallen miljoenen huishoudens het milieuvervuilende kerosine en sprokkelhout vervangen door het duurzame en veel goedkopere liquefied petroleum gas (lpg). Vier jaar later blijken de door de overheid gedistribueerde tanks levensgevaarlijke gasbommen, die ook deze week slachtoffers eisten.
Veel Indonesiërs merken cynisch op dat niet de terroristen maar hun overheid met levensgevaarlijke gasbommen de huishoudens van burgers bedreigt. Veel huisvrouwen weigeren nu het overheidsprogramma ter promotie van het goedkope lpg nog langer uit te voeren. Ze kiezen ervoor om wederom op het vertrouwde kreupelhout of kerosine te koken.
Lpg staat in Nederland beter bekend als autogas en is een combinatie van propaan- en butaangas.
Vorige week maandag nog ontplofte in een eethuisje in West-Jakarta een tank van 3 kilo. Een werkneemster verwisselde de gastank toen deze plotseling explodeerde. De eigenaar en zijn werkneemster liepen hierbij zware brandwonden op.
Diezelfde dag moest in het Javaanse Malang een echtpaar met spoed naar een ziekenhuis worden gebracht na een reusachtige gasexplosie. De vrouw wilde net het gasstel gebruiken om te koken. Door de vlammenzee liep het vrouwelijk slachtoffer brandwonden op over 50 procent van haar lichaam, waaronder haar gezicht. Sinds begin juni hebben er zich in totaal zeven incidenten voorgedaan met huishoudelijke gastanks die explodeerden.
Zes mensen kwamen om in gasexplosies in de steden Surabaya, Bekasi, Jakarta, Malang en Medan. Zeker 38 huizen liepen grote schade op. In hoofdstad Jakarta staat het aantal gasexplosies door defecte gastanks op 38. Zeker acht Jakartanen kwamen hierbij om het leven.
Indonesische televisiezenders rapporteren al maandenlang bijna dagelijks over grote gasexplosies, de slachtoffers en de branden die de veelal houten huisjes in de as leggen.
Het Indonesische publiek heeft zowel angstig als witheet gereageerd op het grote aantal levensgevaarlijke incidenten.
Sinds 2006 distribueerde het staatsbedrijf Pertamina 45 miljoen exemplaren van de groene tankjes. Indonesische huishoudens ontvingen de sets gratis.
Het grote aantal ongelukken is een blamage voor de Indonesische regering. Indonesische kranten waarschuwen nu massaal voor de gevaren van defecte en slechte gastanks in huis. De Indonesische president Yudhoyono heeft inmiddels een onderzoek gelast naar het grote aantal ongelukken.
In Jakarta zijn daarop duizenden illegale gastanks in beslag genomen en sommige verkopers zijn gearresteerd. De autoriteiten benadrukken dat de gastanks een officieel keurmerk moeten hebben. Pertamina heeft inmiddels verklaard volledig mee te helpen aan een actie om de gastanks terug te halen, als de overheid dat noodzakelijk acht.