Volgende patiënt
Onze vader (90) heeft al ruim een halfjaar erg veel last van heesheid. Hij gebruikt Ascal 100, Persantin, Prednisolon, inhalator Serevent en een neusspray voor bronchitis. Hij heeft al diverse huis-tuin-en-keukenmiddeltjes gebruikt, maar zonder resultaat. Heeft u nog een advies?
Laat ik met de deur in huis vallen: als uw vader nog rookt, laat hem dan subiet stoppen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van stembandproblemen.
Iemand die langer dan drie weken hees is, moet gezien worden door de kno-arts voor een flexibele laryngoscopie. Hierbij kan gezien worden wat de oorzaak is van de heesheid. Het onderzoek lijkt me ook op hoge leeftijd niet al te zwaar. Er kan dan nagedacht worden over het te volgen behandeltraject.
Ook de Serevent en de neusspray kunnen een oorzaak zijn: eventueel veranderen van deze medicijnen zou verbetering kunnen geven, maar dit zou dan binnen twee weken merkbaar moeten zijn.
Verdere opties van aandoeningen zijn mijns inziens niet nuttig: eerst meten, dat is weten! Anders gaan we piekeren over iets wat we niet zeker weten.
J. P. Peters, huisarts
Ons kleindochtertje van anderhalf jaar oud heeft al vanaf de geboorte geregeld last van zogeheten ”breath holding spells”. Levert dit risico’s op voor later? Kunt u iets vertellen over de oorzaak en eventuele behandeling hiervan?
Breath holding spells (BHS) komen voor bij 5 procent van de kinderen en zijn volstrekt onschuldig. Het meest treedt het op tussen de zes en de achttien maanden. Na het vijfde levensjaar komt het meestal niet meer voor. In 25 procent van de gevallen komt het in de familie voor.
Bij boosheid, frustratie of pijn ademt het kind bij huilen geforceerd uit. Door dit geforceerd uitademen, stijgt de druk in de borstholte, kan het bloed niet goed terugstromen naar het hart en pompt het hart minder bloed uit. Doordat er minder bloed naar de hersenen, gaat kan er bewustzijnsverlies optreden. Ook wordt het kind vaak blauw en slap. Na ongeveer twee minuten herstelt de situatie zich weer spontaan. Soms slaapt het kind aansluitend enige tijd.
De beschreven gebeurtenissen leiden nooit tot hersenschade. Behandeling is er niet voor en is ook niet nodig. Soms is onderscheid met epilepsie moeilijk. Belangrijke verschillen zijn dat er bij epilepsie urineverlies en verwardheid na de bewusteloosheid optreedt. Soms kan een video helpen het onderscheid te maken.
Dr. H. Kerkhoff, neuroloog
Vanwege osteoporose heb ik (vrouw, 67 jaar) vijf jaar Fosamax 70 milligram, 1 tablet per week, geslikt. Nu is deze medicatie zonder enig onderzoek stopgezet omdat na vijf jaar geen botopbouw meer plaats zou hebben. Klopt die stelling en is deze procedure normaal?
Osteoporose of botontkalking treedt op bij het ouder worden en begint bij vrouwen na de overgang. Ook bij bedlegerige mensen, patiënten die continu meer dan 5 milligram prednison per dag slikken en bij mensen die te weinig zonlicht krijgen of onvoldoende kalk in hun voedsel hebben, komt het voor.
Door het brozer worden van de botten ontstaat een verhoogde kans op een breuk, al bij een licht ongeval, soms zelfs spontaan. De behandeling van osteoporose heeft plaats met natuurlijke middelen: meer bewegen, meer kalk, meer zonlicht of extra vitamine D3. Is dit onvoldoende, dan worden middelen zoals Fosamax voorgeschreven.
De werking is aangetoond voor een periode van vijf jaar; na langer gebruikt ontstaan mogelijk spontane botbreuken. Daarom wordt het gebruik van dit middel na vijf jaar afgeraden. Bij stopzetting is uitleg door de voorschrijver of apotheker vanzelfsprekend.
J. Huisman, arts