Consument

kip van zus

Om misverstanden te voorkomen: ”kip van zus” is geen bijnaam voor mijn zwagers. Die worden niet het onderwerp van deze column. Ook mijn zussen niet, al zou ik daar moeiteloos een krant mee kunnen vullen. Dat doe ik later misschien. ’t Gaat vandaag om een recept dat ik kreeg van mijn jongste zus. Zij houdt van lekker koken (Haar eega van lekker eten. Leuk setje dus – maar ’k zou het niet over hen hebben) en verstrekte me deze kiptip. Vandaar.

2 July 2010 17:38Gewijzigd op 14 November 2020 11:05

Wij zijn behoorlijk kippig! Van het varken eten we bij voorkeur de haas, maar dat doen we lang niet elke week. Rundvlees eten we graag als biefstuk, al doen we dat niet elke maand. Maar de kip komen we veel vaker tegen op ons bord. En dan altijd als filet. Dat wil zeggen: als het aan mij ligt. Een paar keer per jaar ligt het helaas niet aan mij en gaan mijn disgenoten zich te buiten aan de kuiten van een kip. Smakkend zetten ze de tanden erin en komen er even later weer achter vandaan. Van oor tot oor glimmend. Vreselijk! Dat zijn momenten dat ik er even niet bij hoor. Ik houd niet van kluiven.

Gelukkig biedt de kip veel meer mogelijkheden dan de drumstick. Het is wereldwijd het meest gegeten stukje vlees. Niet voor niets ook bekend als het meest veelzijdige stukje vlees. Kip bereiden kan op allerlei manieren: van koken, braden, grillen en roerbakken tot barbecueën.

Ik ben net niet hypocriet genoeg om volledig voorbij te gaan aan de levensloop van een kip. Wat begon als donzig dotje glijdt slechts zes weken later sissend in de pan met hete boter. Tenzij ze biologisch gehouden zijn. Dan loopt het na ongeveer tweeënhalve maand met een sisser af en heeft het dier volgens vleeswijzer.nl een goed leven achter de rug. U voelt wel aan: ik weet met dat gegeven nog niet goed om te gaan. Daar komt bij dat biologische kip fors duurder is (tot 200 procent) dan kip uit de vleesindustrie. Ik ben er nog niet uit.

Dan maar terug naar de kip van zus: kipfilet gevuld met kruidenroomkaas. Verpakt in katenspek en in de oven bereid. Gebakken aardappeltjes en een frisse rauwkostsalade maken het compleet. Eet smakelijk!

Ingrediënten (1 à 2 personen)

l1 grote (enkele) kipfilet

l50 g kruiden(room)kaas

lplakjes katenspek

lkipkruiden

lolijfolie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet de ovenschaal licht in met olijfolie. Snijd de kipfilet horizontaal in (niet doorsnijden). Vul de filet met de kruidenkaas (met een spuitzak). Bestrooi de filet rondom met de kipkruiden. Omwikkel de filet met de plakjes katenspek. Leg het pakketje in een ovenschaal. Bak de kip in 30 minuten gaar.

Reageren aan scribent? martin@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer