Kamer praat verder over bezuinigingen zorg
DEN HAAG (ANP) – De onlangs aangekondigde stop op de persoonsgebonden budgetten (pgb) gaat officieel nog niet per 1 juli in. Demissionair minister Ab Klink (Volksgezondheid) heeft woensdag op verzoek van de Tweede Kamer de ingangsdatum van deze maatregel „even aangehouden”.
De Kamer wil donderdag 1 juli nog praten over de door Klink voorgestelde bezuinigingen in de zorg, waaronder dus ook het plan om de rest van het jaar te stoppen met het persoonsgebonden budget. Klink grijpt daar in omdat het budget van 2,1 miljard euro waarmee mensen thuis zorg kunnen regelen, halverwege het jaar al met 300 miljoen euro overschreden dreigt te worden. De minister beloofde de Kamer al wel dat de subsidieregeling in 2011 gewoon weer wordt opengesteld en dat er dan rekening mee wordt gehouden dat mensen die in 2010 te laat waren dan alsnog een aanvraag doen.
Klink kondigde onlangs maatregelen aan omdat er 1,4 miljard euro te veel wordt uitgegeven in de zorg.
Hij wil onder meer fors minder geld voor de langdurige zorg (AWBZ) en zoekt het verder in het instellen van eigen bijdragen voor kost en inwoning in een zorginstelling (400 euro per maand) en voor bezoeken aan logopedist, ergotherapeut, dieetadviseur of pschychiater. Ook zouden de eerste twaalf bezoeken aan de fysiotherapeut zelf moeten worden betaald - nu zijn dat er nog negen - en de pil gaat uit het basispakket van de zorgverzekering voor vrouwen ouder dan 21 jaar.
De PvdA is tegen de eigen bijdragen, omdat zo vooral mensen met lage inkomens zouden worden getroffen. PvdA’er Eelke van der Veen wil bijna 200 miljoen ombuigen door nog eens te kijken naar dure merkgeneesmiddelen en te stoppen met het vergoeden van geneesmiddelen voor voetschimmel. Het idee is dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen, bijvoorbeeld door een vermogenstoets in te voeren bij de langdurige zorg (AWBZ). Het voorstel kreeg dinsdag veel steun in de Kamer. Klink beloofde de aangedragen alternatieven snel te laten doorrekenen.