Buitenland

Iets meer democratie in Hongkong

HONGKONG (ANP/RTR/AFP) – Hongkong wordt een klein beetje democratischer. De Wetgevende Raad, een soort parlement, heeft een nieuwe wet aangenomen, waardoor meer dan de helft van de Raad voortaan door het volk wordt gekozen.

25 June 2010 11:54Gewijzigd op 14 November 2020 11:00

Tot nog toe telde de raad zestig zetels. De helft van de leden van de raad werd door het volk gekozen, de andere helft werd benoemd door de zakelijke elite. Die raadsleden zijn grotendeels op de hand van Peking, waardoor China altijd nog een flinke vinger in de politieke pap had. Door de nieuwe regels zal de Raad vanaf 2012 uit zeventig zetels gaan bestaan, waarvan er veertig door het volk bezet worden; een meerderheid.

Voorvechters van de democratie in Hongkong reageerden ontevreden op de nieuwe wet. Zij vinden het voorstel niet ver genoeg gaan en eisen volledige democratie. Deze activisten zijn de laatste tijd steeds meer gefrustreerd geraakt door de toenadering tussen Hongkong en China. Een deel van de prodemocratische beweging is wel blij met het beetje extra democratie. Zij vinden de hardliners te militant.

Het is nog maar de vraag of de volksvertegenwoordiging in de raad nu ook echt iets te zeggen krijgt. Naast de Wetgevende Raad kent Hongkong namelijk ook een zogeheten Chief Executive, de grote baas in het semi-autonome gebied. Deze topman wordt gekozen door een commissie van honderden mensen uit Hongkong, die op de hand van Peking zijn. China keurt de benoeming ook altijd goed.

Hongkong, sinds 1997 geen Britse kolonie meer, is een redelijk autonoom gebied binnen China. Peking werkt er met een uniek systeem onder het motto „een land, twee systemen”. Daardoor is het mogelijk dat het kapitalistische Hongkong tot op zekere hoogte zelf beslissingen neemt, maar het communistische China uiteindelijk de baas blijft.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer